Πούτιν: Ενισχύστε το Σύμφωνο της Σαγκάης

Πούτιν: Ενισχύστε το Σύμφωνο της Σαγκάης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Συμφώνου της Σαγκάης, που συστάθηκε το 1996 ως αντίβαρο της αμερικανικής επιρροής στην Κεντρική Ασία και αποκτά ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της κούρσας για τον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της περιοχής, ήταν το κύριο αντικείμενο χθεσινής συνάντησης βουλευτών της οργάνωσης στη ρωσική πρωτεύουσα.

Παραινέσεις Πούτιν

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για το ενδεχόμενο ένταξης του Ιράν στην περιφερειακή ομάδα και εν όψει της συνόδου κορυφής των έξι κρατών-μελών στη Σαγκάη τον Ιούνιο, συμμετείχε εκπρόσωπος της Τεχεράνης ως παρατηρητής.

Μιλώντας στους βουλευτές των κρατών-μελών (Κίνα, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζιστάν, Τατζικιστάν και Καζακστάν) μετά το πέρας της συνάντησης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της συνοχής της οργάνωσης και αποχής της από ανταγωνιστικές εκστρατείες στη διεθνή σκηνή, κάτι που όπως είπε, εμποδίζει την περιφερειακή αυτή ομάδα να προωθήσει την εποικοδομητική της συνεργασία. Η σύσταση του Ρώσου προέδρου αποτελούσε αιχμή για το αντίπαλο GUAM, την ομάδα των συνεργαζόμενων με τις ΗΠΑ χωρών της περιοχής, που συνθέτουν η Γεωργία, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και η Μολδαβία.

«Είναι συμφέρον μας να αναπτυχθεί το Σύμφωνο της Σαγκάης ως αποτελεσματικός εγγυητής της ασφάλειας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο», παρατήρησε ο πρόεδρος Πούτιν, απευθυνόμενος στους βουλευτές. Αργότερα, σε χωριστή συνάντησή του με τον Κινέζο βουλευτή, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι σχεδιάζει τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Γιντάο μέσα στο τρέχον έτος, περιλαμβανομένης αυτής που θα έχουν οι δύο ηγέτες στη Σαγκάη κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τη σύσταση της οργάνωσης.

Ναι ή όχι στο Ιράν;

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ έχει προσκληθεί να παραστεί στη σύνοδο, ενώ εκκρεμεί η απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας για το αν θα ενταχθεί το Ιράν στην ομάδα.

Η χθεσινή συνάντηση των βουλευτών έλαβε χώρα μία ημέρα μετά τις συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Μόσχα, κατά τις οποίες διατυπώθηκαν εκ νέου διαμαρτυρίες για τις φτωχές επιδόσεις της Ρωσίας στην τήρηση των δημοκρατικών θεσμών. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρενέ βαν ντερ Λίντεν, δήλωσε μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι η εξάμηνη προεδρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο που άρχισε στις 19 Μαΐου είναι μια καλή ευκαιρία για να αποδείξει η χώρα ότι «αποτελεί πλήρες μέλος της δημοκρατικής Ευρώπης, ως ισότιμος εταίρος».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, φέρεται να απάντησε στους εκπροσώπους του Συμβουλίου ότι η ρωσική δημοκρατία «θα κινηθεί με τη δική της ταχύτητα», διότι «η αυθαίρετη αντιγραφή του δημοκρατικού μοντέλου των άλλων δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή