ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ THN ΑΦΓΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Δώδεκα νεκροί και 138 τραυματίες στην Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν χθες στις παρυφές της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, τοποθετώντας άρματα μάχης σε κομβικά σημεία της πόλης, προκειμένου να αποτρέψουν την επανάληψη αντιδυτικών διαδηλώσεων, οι οποίες σημαδεύτηκαν από τα χειρότερα κρούσματα βίας των τελευταίων ετών. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε χθες στους 12, ενώ οι τραυματίες έφθασαν τους 138, η πλειοψηφία των οποίων φέρουν τραύματα από σφαίρες. «Ο στρατός έχει τον έλεγχο της πόλης. Εχουμε τοποθετήσει 2.000 στρατιώτες σε νευραλγικά σημεία. Στην πόλη επικρατεί ηρεμία», τόνισε εκπρόσωπος του στρατού. Στο μεταξύ έξι Αφγανοί, που εργάζονταν σε διεθνείς οργανώσεις, σκοτώθηκαν χθες καθώς δέχθηκαν επίθεση από ενόπλους στην επαρχία Τζαουτζιάν, ενώ από έκρηξη βόμβας έχασαν τη ζωή τους δύο Αφγανοί και δύο Αμερικανοί, που εργάζονταν σε πρόγραμμα για τη δίωξη των ναρκωτικών. Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, το αυτοκινητικό ατύχημα, που προκάλεσε τη διαδήλωση στην Καμπούλ, οφείλεται σε βλάβη του συστήματος πέδησης αμερικανικού φορτηγού, το οποίο έπεσε πάνω σε ουρά αυτοκινήτων σε διασταύρωση.

Ο ΓΙΟΥΣΕΝΚΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαμαρτυρίες για αμερικανικό πλοίο

ΝΤΟΝΕΤΣΚ, Ουκρανία. Καταδίκασε χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της άφιξης αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να λάβει μέρος στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στις οποίες συμμετέχει και η Ουκρανία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ανατολική πόλη Ντονέτσκ, ο κ. Γιούσενκο τόνισε ότι οι ασκήσεις με την ονομασία «Θαλάσσια Αύρα 2006», που πρόκειται να πραγματοποιηθούν το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου, οργανώνονται συστηματικά στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ TO ΕΝΤΑΛΜΑ H ΒΟΥΛΗ TOY ΛΙΒΑΝΟΥ

Δεν θέλουν σύλληψη του Τζουμπλάτ

ΒΗΡΥΤΟΣ. Απερρίφθησαν χθες από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Συρία εις βάρος του εξέχοντος βουλευτή και Δρούζου ηγέτη, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ο οποίος ζήτησε την αλλαγή του καθεστώτος στη Δαμασκό. Το Κοινοβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της πρότασης που κατέθεσε η πλειοψηφία των αντι-Σύρων της Βουλής, για την καταψήφιση των ενταλμάτων. «Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου καταγγέλλει τα εντάλματα, τα οποία θεωρεί αντισυνταγματικά και προσβλητικά της αξιοπρέπειας του Κοινοβουλίου και του λιβανέζικου λαού, τον οποίο εκπροσωπεί», ανέφερε η ανακοίνωση του Κοινοβουλίου του Λιβάνου.

ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΜεΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τολέδο εναντίον Τσάβες

ΛΙΜΑ. Για ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του Περού, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Ιουνίου, κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο Περουβιανός ομόλογός του, Αλεχάνδρο Τολέδο. Ο κ. Τολέδο ζήτησε την παρέμβαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) προκειμένου να θέσει τέλος στις παρεμβάσεις του κ. Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χαρακτήρισε «ανεύθυνο δημαγωγό, κλέφτη και υποψήφιο της περουβιανής ολιγαρχίας και των ΗΠΑ» τον Αλάν Γκαρσία, που προηγήθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ συμπλήρωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Περού σε περίπτωση που εκλεγεί.

ΓΙΑ TH ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΟΡΟΥ ΚΟΥΡΔΟΥ ΑΝΤΑΡΤΗ

Εισαγγελέας κατηγορεί δήμαρχο

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους κινδυνεύει να δεχθεί ο Κούρδος δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Οσμάν Μπεϊντεμίρ στην ανατολική Τουρκία καθώς διέθεσε δημόσιο ασθενοφόρο για τη μεταφορά της σορού Κούρδου αντάρτη του ΡΚΚ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τον στρατό. Τούρκος εισαγγελέας απήγγειλε χθες κατηγορίες κατά του κ. Μπεϊντεμίρ και τριών συνεργατών του, καθώς επέτρεψαν σε δημοτικό ασθενοφόρο να μεταφέρει το νεκρό σώμα του αντάρτη από το Ντιγιαρμπακίρ 320 χιλιόμετρα δυτικά στο Γκαζιαντέπ, όπου και πραγματοποιήθηκε η κηδεία του. Ο Τούρκος εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι ο δήμαρχος διέθεσε παράνομα χρήματα του δήμου για τη μεταφορά του αντάρτη.

ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Είπαν «όχι» σε συνάντηση στο Μπακού

ΕΡΕΒΑΝ. Αρνήθηκαν να επιτρέψουν την πραγματοποίηση συνάντησης των στρατιωτικών ηγετών των πρώην σοβιετικών κρατών στο Αζερμπαϊτζάν ανώτεροι υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας της Αρμενίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Αρμενίας δήλωσε χθες ότι μια συνάντηση των στρατιωτικών στο Μπακού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αδυνατούν να εγγυηθούν για την προστασία των Αρμενίων επισκεπτών. Οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη παραμένουν τεταμένες εξαιτίας της διαμάχης τους για τον έλεγχο της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΝΕΑΡΩΝ ME THN ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίθεση στο σπίτι δημάρχου

ΜΟΝΦΕΡΜΕΪΓ. Περίπου 100 νεαροί οπλισμένοι με μπαστούνια του μπέιζμπολ συγκρούστηκαν χθες με την αστυνομία. Οι νεαροί επιτέθηκαν στην οικία του δημάρχου του Μονφερμέιγ, σπάζοντας τα τζάμια με πέτρες, αλλά τελικά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες για να τους απομακρύνουν. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χθεσινά επεισόδια τα οποία διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες. Ο δήμαρχος του Μονφερμέιγ, Ζαβιέ Λεμουάν, δήλωσε ότι τα επεισόδια αποδεικνύουν ότι ο ίδιος και η οικογένειά του βρίσκονται σε κίνδυνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή