Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αναβρασμός επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού στην ευρύτερη περιοχή της Μπεΐτ Λαχίγια εις βάρος θέσεων της Ισλαμικής Τζιχάντ. Στόχος της πρώτης χερσαίας επέμβασης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας από τον Αύγουστο ήταν οι βάσεις εκτόξευσης των αυτοσχέδιων ρουκετών τύπου Κασάμ. Συνολικά, πάντως, πέντε Παλαιστίνιοι ένοπλοι και ένας άνδρας των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη. Την ίδια στιγμή και ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν πορεία στη Ραμάλα διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των μισθών τους, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, αναμένεται σήμερα στο Πεκίνο όπου θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Ζαοζίνγκ.

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, προκάλεσε η χθεσινή χερσαία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. «Πρόκειται για αδικαιολόγητη κλιμάκωση, η οποία απειλεί να βυθίσει την περιοχή σε μια άνευ προηγουμένου κρίση», τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Από την πλευρά της, η Ισλαμική Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι τρεις άνδρες της, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον στόχων στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδρομής και προειδοποίησε ότι η απάντηση στο «νέο έγκλημα» των κατοχικών δυνάμεων θα είναι «τρομακτική». Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, ομάδα των ειδικών δυνάμεων εισέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Μπεΐτ Λαχίγια υποστηριζόμενη από επιθετικά ελικόπτερα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επεσήμαιναν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστίνιου αστυνομικού, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, ο εξόριστος στη Δαμασκό πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, απέρριψε το τελεσίγραφο του κ. Αμπάς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η ισλαμική οργάνωση δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ. «Ο κ. Αμπάς δεν έχει λόγο να αναζητεί τη λαϊκή ετυμηγορία», υπογράμμισε. «Οι απόψεις του παλαιστινιακού λαού κατοχυρώθηκαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου», πρόσθεσε ο κ. Μεσαάλ.

Τέλος και ενώ ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Ισμαήλ Χανίγια, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να καταβάλει τους μισθούς 40.000 εκ των 160.000 δημοσίων υπαλλήλων, ο διοικητής της προσκείμενης στη Χαμάς δύναμης ασφαλείας, Αμπού Σαμχαντανά, δήλωσε «ευτυχισμένος» κάθε φορά που ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώνεται. Με συνέντευξή του στο Ασοσιέιτεντ Πρες, ο καταζητούμενος από το Ισραήλ κ. Σαμχαντανά κάλεσε τον αμερικανικό λαό να ανατρέψει την «τρομοκρατική» κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και τόνισε ότι τα σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ για πρόκληση εμφυλίου στα παλαιστινιακά εδάφη θα αποτύχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή