Ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο

Ευρεία αυτονομία για το Κοσσυφοπέδιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Επιχειρώντας να αμβλύνει την έως χθες αδιάλλακτη στάση της έναντι του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία αποκάλυψε χθες σχέδιο για την απονομή καθεστώτος ευρείας αυτονομίας, όχι όμως και απόσχισης της επαρχίας. Σέρβος αντιπρόσωπος στις διεθνείς συνομιλίες για το Κόσοβο δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να παραμείνει τμήμα της Σερβίας με ευρεία αυτονομία, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να αποκτήσει τη δική του αστυνομία, όχι όμως και στρατιωτική δύναμη.

Ο Σλόμπονταν Σαμάρντιτς περιέγραψε την πρόταση του Βελιγραδίου ως έναν καλό συμβιβασμό ανάμεσα στον διακαή πόθο της αλβανικής ηγεσίας του Κοσόβου για ανεξαρτησία και την άρνηση της Σερβίας να επιστρέψει την απόσχιση. Δεν λείπουν όμως οι φωνές, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς, που διατείνονται ότι η χορήγηση ανεξαρτησίας στο Κόσοβο παρά τη θέληση της Σερβίας θα λειτουργούσε αποσταθεροποιητικά για τα Βαλκάνια.

Ωστόσο, ένα από τα ζητήματα που πιστεύεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου είναι αυτό του δικαστικού συστήματος.

Του συστήματος που παρουσιάζει εμφανείς ελλείψεις, γεγονός που επισημαίνεται σε έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch.

Επτά χρόνια μετά το τέλος του αιματηρού και ταπεινωτικού για τους Σέρβους πολέμου του 1998-99, το δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου, αν και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αγγίζει τα όρια της αδράνειας, αναφέρεται σε έκθεση της οργάνωσης. Η έκθεση-καταπέλτης αφορά την αδυναμία του συστήματος να τιμωρήσει τους πρωταγωνιστές των αντισερβικών ταραχών το 2004, των χειρότερων ταραχών μετά τον πόλεμο του 1998-99. «Η πρόοδος στον τομέα των προσαγωγών σε σχέση με τα αιματηρά γεγονότα του Μαρτίου του 2004 υπήρξε περιορισμένη, παρότι δόθηκε προτεραιότητα στο δικαστικό σύστημα», αναφέρεται στην έκθεση της οργάνωσης, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Εκείνη την περίοδο, το Κοσσυφοπέδιο είχε συγκλονιστεί από επεισόδια στα οποία πρωταγωνιστούσαν Αλβανοί και κατά τη διάρκεια των οποίων 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 900 τραυματίστηκαν, την ίδια ώρα που 4.000 Σέρβοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Περισσότερες από 30 σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, με ζωή πολλών αιώνων, πυρπολήθηκαν. Δύο χρόνια αργότερα, μόνο 426 ιδιώτες έχουν προσαχθεί και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι έχουν συμμετάσχει στα επεισόδια πάνω από 50.000 Αλβανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή