H κεντροαριστερά νίκησε στην Ιταλία

H κεντροαριστερά νίκησε στην Ιταλία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σημαντική νίκη κατήγαγε η ιταλική Κεντροαριστερά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, επικρατώντας στους περισσότερους και μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Δύο μόλις μήνες μετά την οριακή της νίκη στις εκλογές της 9ης Απριλίου, η ιταλική Κεντροαριστερά πέρασε επιτυχώς την πρώτη σημαντική πολιτική της δοκιμασία, καταρρίπτοντας τις ελπίδες της Κεντροδεξιάς, του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για ανάκαμψη.

Ενισχυμένος από τη νίκη του κεντροαριστερού συνασπισμού σε αυτές τις τοπικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι θα μπορέσει να προχωρήσει με μεγαλύτερη άνεση στις απαραίτητες για την ιταλική οικονομία μεταρρυθμίσεις. Με εξαίρεση τη Λετίτσια Μοράτι, πρώην υπουργό Παιδείας, η οποία εξελέγη με ποσοστό 52% δήμαρχος στο Μιλάνο, στους άλλους τρεις μεγάλους δήμους της Ιταλίας, της Ρώμης, της Νάπολης και του Τορίνου, οι κεντροαριστεροί δήμαρχοι επανεξελέγησαν πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο.

«Σάρωσε» ο Βελτρόνι στη Ρώμη

Στη πρωτεύουσα Ρώμη, ο Βάλτερ Βελτρόνι εξελέγη με 61,4%, έναντι 37,1% του αντιπάλου του, Τζιάνι Αλεμάνο. Στο Τορίνο ο επιτυχημένος δήμαρχος των Χειμερινών Αγώνων Σέρτζιο Κιαμπαρίνο, επανεξελέγη με 66,6% καταφέροντας πλήγμα στην Κεντροδεξιά και τον υποψήφιό της, Ρόκο Μπουτιλιόνε, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, γνωστό για τις εμπρηστικές απόψεις του ως προς τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους. Στη Νάπολη όπου ο «Καβαλιέρε» υπολόγιζε πολύ στην υποψηφιότητα του Φράνκο Μαλβάνο, πρώην διοικητή της αστυνομίας, η νυν δήμαρχος της Κεντροαριστεράς, Ρόζα Ρούσο Ιερβολίνο επανεξελέγη με ποσοστό 57,1%. Στα επιτεύγματα της ιταλικής Κεντροδεξιάς, ωστόσο, εγγράφεται η εκλογή του Σαλβατόρε Κούφαρο στο αξίωμα του κυβερνήτη της Σικελίας με 53,1%. Η υποψήφια της Κεντροαριστεράς, Ρίτα Μπορσελίνο, χήρα του δολοφονηθέντος από τη μαφία δικαστή, Πάολο Μπορσελίνο, απέσπασε το 41,6% των ψήφων.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανήλθε στο 71% για τις δημοτικές και στο 60% για τις νομαρχιακές. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η χαμηλή, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, συμμετοχή, ερμηνεύεται κυρίως ως τιμωρία για τον Μπερλουσκόνι καθώς εκτιμάται ότι η Κεντροδεξιά είχε δυσκολία να πείσει τους ψηφοφόρους της να μεταβούν στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή