Οι ΗΠΑ έστειλαν άλλους 1.500 άνδρες στο Ιράκ

Οι ΗΠΑ έστειλαν άλλους 1.500 άνδρες στο Ιράκ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Παρά τα ευχολόγια για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες την αποστολή ενισχύσεων στη θερμή επαρχία Ανμπάρ, όπου μαίνεται η σουνιτική εξέγερση. Παράλληλα, νέες επιθέσεις αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο, ενώ ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι, απευθυνόμενος προς τις ΗΠΑ είπε ότι «υπάρχουν όρια» στις δολοφονίες Ιρακινών αμάχων.

Οι ενισχύσεις, 1.500 στρατιώτες της πρώτης τεθωρακισμένης μεραρχίας που στάθμευε στο Κουβέιτ, έφθασαν στο Ιράκ χθες. Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ περιλαμβάνουν τώρα 16 μάχιμες ταξιαρχίες, από 15 προηγουμένως, με συνολικό αριθμό περίπου 135.000 ανδρών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Μπράιαν Γουίτμαν, οι ενισχύσεις καλούνται να συμβάλουν στην επιβολή της τάξης και να «μειώσουν την επίδραση της Αλ Κάιντα στην κρίσιμη αυτή επαρχία». Στην επαρχία Ανμπάρ, και συγκεκριμένα στην πόλη Ραμαντί, οι αμερικανικές και ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις διενεργούν τις τελευταίες εβδομάδες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών και αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Πολύνεκρες επιθέσεις

«Η κατάσταση στην επαρχία Αλ Ανμπάρ είναι μια πρόκληση, όμως δεν αποτελεί δείγμα της συνολικής κατάστασης ασφαλείας στη χώρα», είπε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν ωστόσο χθες και σε άλλα σημεία της χώρας, συγκεκριμένα, στο σιιτικό προάστιο της Βαγδάτης Χουσεϊνίγια, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο παρέσυρε στον θάνατο 25 ανθρώπους, στην πόλη Χίλα, όπου έκρηξη κόστισε δώδεκα ζωές, και στο κέντρο της Βαγδάτης όπου όλμοι εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών σκότωσαν δύο γυναίκες υπαλλήλους. Παράλληλα, η διάσημη Αμερικανοβρετανίδα δημοσιογράφος Κίμπερλι Ντόζιερ, που ήταν «ενσωματωμένη» μαζί με το συνεργείο της σε πομπή αμερικανικών οχημάτων, δίνει μάχη για τη ζωή της στο στρατιωτικό νοσοκομείο Λάντστουλ στη Γερμανία. Το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαινε επλήγη από αυτοσχέδιο μηχανισμό τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο οπερατέρ, ο ηχολήπτης, ο μεταφραστής της και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Παράλληλα, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρί αλ Μαλικί δήλωσε ότι η υπομονή του εξαντλείται σε σχέση με τους θανάτους αμάχων από αμερικανικά όπλα. «Υπάρχουν όρια στις αποδεκτές δικαιολογίες. Ναι, λάθη μπορεί να γίνουν, αλλά υπάρχει ένα αποδεκτό όριο στα λάθη», είπε ο Αλ Μαλικί, ερωτηθείς για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Χαντίθα στις 19 Νοεμβρίου 2005. «Θα ζητήσουμε απαντήσεις όχι μόνο για τη Χαντίθα», τόνισε.

Στις ΗΠΑ, ο γερουσιαστής και πρώην πεζοναύτης Τζον Μέρθα επανήλθε χθες στις δηλώσεις του για «εν ψυχρώ δολοφονίες» στη Χαντίθα. «Είναι εξίσου κακό με το Αμπού Γκραΐμπ, αν όχι χειρότερο» είπε ο Μέρθα, κατηγορώντας το Πεντάγωνο για συγκάλυψη της σφαγής. Ο Ράιαν Μπραϊόνις, ένας από τους πεζοναύτες που εκλήθησαν να φωτογραφίσουν τα θύματα και να τα μεταφέρουν στο νεκροτομείο, περιέγραψε πώς μετέφερε το πτώμα ενός μικρού κοριτσιού το οποίο οι συνάδελφοί του είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι. «Τα θύματα ήταν από μωρά μέχρι ενήλικες άνδρες και γυναίκες», είπε ο 20χρονος Μπραϊόνις, ο οποίος έκτοτε υποφέρει από μετατραυματικό σύνδρομο.

Στο μεταξύ, στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Αρλιγκτον στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, με δάκρυα στα μάτια, είπε χθες στους συμπατριώτες του ότι ο πόλεμος στο Ιράκ γίνεται «για την ελευθερία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή