Το «κοράκι» της Γαλλίας κρατείται στο κλουβί

Το «κοράκι» της Γαλλίας κρατείται στο κλουβί

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το «κοράκι» βρίσκεται στο κλουβί. Με τον καυστικό αυτόν τρόπο ανακοίνωνε χθες η γαλλική εφημερίδα Le Figaro ότι κρατείται από τις γαλλικές αρχές ο Ζαν Λουί Ζεργκορέν, πρώην αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας EADS και θεωρούμενος άνθρωπος-κλειδί στο σκάνδαλο Clearstream. Η κράτησή του για ανάκριση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες, οπότε θα πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες ή να αφεθεί ελεύθερος.

Ο κ. Ζεργκορέν έχει ομολογήσει ότι υπήρξε αποστολέας ορισμένων από τις ανώνυμες επιστολές προς τον δικαστή Ρενό βαν Ριμπέκε, που σπίλωναν Γάλλους επιχειρηματίες και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, καθώς τους παρουσίαζαν δικαιούχους λογαριασμών στην τράπεζα του Λουξεμβούργου Clearstream. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω τράπεζα θεωρείται ύποπτη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οι επίμαχοι λογαριασμοί ενοχοποιούν τους δικαιούχους τους ότι έχουν λάβει παράνομες προμήθειες για την πώληση γαλλικών φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991. Οι κατάλογοι των επίμαχων λογαριασμών έχουν θεωρηθεί πλαστοί, με αποτέλεσμα να ενοχοποιείται ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ότι επιχείρησε να σπιλώσει τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Νικολά Σαρκοζί, συμπεριλαμβάνοντας το όνομά του σ’ αυτούς. Ο ίδιος ο Ζεργκορέν, πάντως, επιμένει να αποδίδει στους καταλόγους «μεγάλη πιθανότητα ακρίβειας», ενώ αρνείται να αποκαλύψει τη «μυστική πηγή» που του παρέσχε τα σχετικά στοιχεία, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο θα «έθετε σε κίνδυνο» τη ζωή του ανθρώπου αυτού.

Υποψίες για Λαχούντ

Δεδομένου, πάντως, ότι έχει ώς τώρα καταθέσει πως πρόκειται περί «εργαζόμενου στη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας», οι υποψίες των ανακριτικών αρχών στρέφονται στον πληροφοριοδότη Ιμάντ Λαχούντ, επίσης υπάλληλο της EADS. Θεωρείται, μάλιστα, ιδιαίτερα πιθανό να εξετασθεί ο κ. Ζεργκορέν κατά αντιπαράσταση με τον Λαχούντ.

Οπως επισημαίνει και η εφημερίδα Le Monde, που πρώτη έφερε στο φως το σκάνδαλο Clearstream, αφού πέρασε από την πολιτική και την επικοινωνιακή του φάση, η έρευνα για το σκάνδαλο εισέρχεται πλέον στη δικαστική φάση. Ο Ζαν Λουί Ζεργκορέν θα κληθεί πλέον να απαντήσει στην επίμαχη ερώτηση: στη συνάντηση που είχε στις 9 Ιανουαρίου 2004 με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν και τον μυστικό πράκτορα στρατηγό Φιλίπ Ροντό, του ζήτησε ή όχι ο νυν πρωθυπουργός της Γαλλίας να διεξαγάγει μυστικές έρευνες σχετικές με τον λογαριασμό της Clearstream που αποδιδόταν στον εσωκομματικό του αντίπαλο;

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ο Ζεργκορέν ισχυρίσθηκε πως ο κ. Ντε Βιλπέν ζήτησε να μην εμπλακούν στις έρευνες οι μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας, προκειμένου «να μην ενημερωθεί» ο κ. Σαρκοζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή