Σχέδια των ΗΠΑ για τη μετά Κάστρο Κούβα

Σχέδια των ΗΠΑ για τη μετά Κάστρο Κούβα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αμερική θα πρέπει να είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και συμβουλές στους πολιτικούς της Κούβας, μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ώστε να απαλλαγεί το νησί από τον κομμουνιστικό ζυγό. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα, εντός της εβδομάδος. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση μιας ομάδας, την οποία συγκρότησε η κυβέρνηση Μπους πριν από τρία έτη, με σκοπό να εντείνει τις αμερικανικές πιέσεις για την αλλαγή του καθεστώτος στην Κούβα. Σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται η εξοικονόμηση ποσού ύψους τουλάχιστον 80 εκατ. δολ., προκειμένου να ενισχυθεί η αντιπολίτευση κατά του Κάστρο. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για να ανατρέψουν το κομμουνιστικό καθεστώς που κυβερνά την Κούβα από το 1959, μπορεί να μην ευοδωθούν εξαιτίας του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου της χώρας του, με σκοπό να εξακολουθήσουν οι κομμουνιστές να διατηρούν τον έλεγχο της εξουσίας στην Αβάνα. Τμήμα του περιεχομένου της έκθεσης της Επιτροπής για τη βοήθεια προς την Ελεύθερη Κούβα, όπως αποκαλείται η αμερικανική κυβερνητική επιτροπή, της οποίας προΐσταται η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Οι συντάκτες της έκθεσης εστιάζουν κυρίως στη στρατηγική των ΗΠΑ σε περίπτωση που πεθάνει ο Κάστρο ή που δεν μπορεί να ασκήσει πλέον την εξουσία. Σε αντίθεση με το παρελθόν, ορισμένα τμήματα της έκθεσης θεωρήθηκαν απόρρητα για λόγους ασφαλείας και δεν γνωστοποιήθηκαν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αβάνα, ο Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρος του κουβανικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι το σημαντικότερο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι έχουν καταρτίσει σχέδιο για να ανατρέψουν την κυβέρνηση μιας ξένης χώρας. «Τι μπορεί να λέει περισσότερο το κομμάτι της έκθεσης που δεν έγινε γνωστό;», συνέχισε ο Αλαρκόν, «όταν αυτό που κοινοποιήθηκε, δείχνει ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου;».

Με σκοπό «την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην Κούβα, την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης, την παρεμπόδιση του κουβανικού καθεστώτος από το να στερεί στους πολίτες την πληροφόρηση, και την ενίσχυση κάθε πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κούβα», οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν από την αμερικανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει 80 εκατ. δολ. Το ποσό αυτό, όπως έγραψε η Miami Herald, θα δαπανηθεί για την παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, για την προώθηση ακαδημαϊκών ανταλλαγών, και για την υποστήριξη της κουβανικής αντιπολίτευσης κατά το πρώτο διάστημα της μεταπολίτευσης. Μετά δύο έτη, η επιτροπή ζητεί να δαπανηθούν άλλα δύο εκατ. δολ. στην Κούβα έως ότου «η δικτατορία πάψει να υπάρχει». Στην έκθεση τονίζεται ότι οι Κουβανοί εξόριστοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη μετάβαση της Κούβας στη δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή