ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 41 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

H υπερβολική ταχύτητα υπεύθυνη για το δυστύχημα

ΒΑΛΕΝΘΙΑ. Η υπερβολική ταχύτητα φαίνεται ότι ευθύνεται για το δυστύχημα, που σημειώθηκε χθες σε αμαξοστοιχία του μετρό της Βαλένθια, στο οποίο σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 39. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη του μαύρου κουτιού, η αμαξοστοιχία ταξίδευε με διπλάσια ταχύτητα από την επιτρεπτή φθάνοντας τα 80 χιλιόμετρα την ώρα και ενώ διέσχιζε τούνελ, λίγο πριν προσεγγίσει στο σταθμό «Χεσούς» της Βαλένθια. «Χωρίς καμία αμφιβολία η υπερβολική ταχύτητα οδήγησε στο δυστύχημα», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Ραμόν Γκαρσία. Την ίδια ώρα συνεχίζεται ο θρήνος στην πόλη, καθώς έχουν πλέον αναγνωριστεί οι 40 νεκροί, ενώ μόνο ένας νεκρός δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί. Οι κηδείες των θυμάτων θα αρχίσουν σήμερα στην πόλη της Βαλένθια, ενώ αναμένεται να παρευρεθούν σε αυτές ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφία και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Λουίς Ροντρίγες Θαπατέρο.

ΣΑΡΑΝΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ TH ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Δεύτερη στη λίστα η Ινδονησία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των θυμάτων από τη νόσο των πτηνών κατέχει η Ινδονησία μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός πεντάχρονου αγοριού που είχε προσβληθεί από τη νόσο. Το αγόρι, το οποίο πέθανε στις 16 Ιουνίου στην πόλη Τουλουγκάγκουν της Ανατολικής Τζάβα, αποτελεί το 40ό θύμα της νόσου των πτηνών για την Ινδονησία, την οποία πλέον ξεπερνά μόνο το Βιετνάμ, που μετράει 42 θύματα από τη νόσο, αλλά και το πρώτο θύμα που προσβλήθηκε από τη νόσο μέσω ανθρώπου που είχε ήδη νοσήσει. Οπως ανακοίνωσε ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, έπειτα από κλινικές έρευνες αποδείχτηκε ότι το αγόρι είχε νοσήσει από συγγενή του, που είχε ήδη προσβληθεί από τη νόσο. Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες του οργανισμού τόνισαν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για πιθανή πανδημία. Πάντως, οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι η αύξηση των θυμάτων από τη νόσο των πτηνών είναι αναπόφευκτη καθώς έχουν προσβληθεί από αυτήν πολλά οικόσιτα πτηνά σε περισσότερες από 27 περιοχές της χώρας.

ΔΩΔΕΚΑ NEKPOI O ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αιματηρές μάχες στο Νταρφούρ

ΧΑΡΤΟΥΜ. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντάρτες και στις στρατιωτικές δυνάμεις στην πολύπαθη περιοχή του Νταρφούρ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών δυνάμεων του Σουδάν, οι αντάρτες της οργάνωσης «κίνημα για τη δικαιοσύνη και την ισότητα», τα μέλη της οποίας έχουν απορρίψει τη συμφωνία ανακωχής που υπέγραψαν τον Απρίλιο του 2004 η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες της ισχυρότερης οργάνωσης που μάχεται για την ανεξαρτησία της περιοχής, «απελευθερωτικό κίνημα του Σουδάν», επιτέθηκαν στην πόλη Χαμράτ αλ Σχέικ, που συνορεύει με την περιοχή του Νταρφούρ, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, κ. Χασάν Ιμπραήμ, από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί, δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και δύο γυναίκες, ενώ καταστράφηκαν και αρκετά κτίρια της πόλης.

ΕΛΗΞΕ H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ANATAPAXH ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Νέος πρωθυπουργός στη Λιθουανία

ΒΙΛΝΙΟΥΣ. Ο 55χρονος Γκεντίμινας Κίρκιλας είναι από χθες ο 14ος πρωθυπουργός της Λιθουανίας. Με την απόφαση του Κοινοβουλίου να αποδεχτεί την πρόταση του προέδρου της Λιθουανίας για την ανάθεση των καθηκόντων του πρωθυπουργού στον κ. Κίρκιλας, έληξε η πολιτική αναταραχή που είχε δημιουργηθεί στη χώρα μετά τις πρόσφατες εκλογές. Ο κ. Κίρκιλας, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εθνικής Αμυνας της Λιθουανίας τα δύο τελευταία χρόνια, κέρδισε την υποστήριξη 86 νομοθετών, ενώ 16 ψήφισαν κατά της πρότασης του προέδρου της Λιθουανίας Βάλδα Αντάμκους και πέντε δήλωσαν παρόντες. Ο κ. Κίρκιλας σε ομιλία του προς τους νομοθέτες δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι να δημιουργήσει ισχυρά θεμέλια στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

ΖΗΤΗΣΕ O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΡΑΝΚΟ ΚΡΕΝΚΟΦΣΚΙ

«Δίκαιες εκλογές στα Σκόπια»

ΣΚΟΠΙΑ. Τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας προκειμένου αυτή να είναι δίκαιη ζήτησε από τους πολίτες των Σκοπίων ο πρόεδρος της χώρας, κ. Μπράνκο Κρενκόφσκι. Ο κ. Κρενκόφσκι απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες των Σκοπίων, με το οποίο τους ζητούσε να αποδείξουν με τη στάση τους στην εκλογική διαδικασία ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. «Οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη σημασία καθώς δεν θα καθορίσουν μόνο ποιος θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα, αλλά και ποια θα είναι η πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο κ. Κρενκόφσκι. Ωστόσο, πάνω από 20 περιστατικά βίας έχουν σημειωθεί την προεκλογική περίοδο στα Σκόπια και τρεις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

ΘΑ «ΔΕΙ» ΤΙΣ ΝΟΡΒΗΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίσκεψη Ερικσεν στο Κόσοβο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Επίσκεψη στις στρατιωτικές δυνάμεις της Νορβηγίας, που συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο πραγματοποιεί από χθες η υπουργός Εθνικής Αμυνας της Νορβηγίας, κ. Αν-Γκρέτε Στρόεμ-Ερικσεν. Η κ. Ερικσεν αναμένεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων κ. Στίβεν Σουκ, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αζίμ Κεκού. Η επίσκεψη της κ. Ερικσεν στο Κόσοβο και στους 800 Νορβηγούς στρατιώτες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές δυνάμεις πραγματοποιείται σε μια περίοδο που γίνεται λόγος για το καθεστώς της περιοχής και για τη σταδιακή απομάκρυνση των ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Κόσοβο από το 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή