Αρχείο εφημερίδων έως και 200 ετών από το Google…

Αρχείο εφημερίδων έως και 200 ετών από το Google…

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Η δυνατότητα έρευνας στα αρχεία εφημερίδων από διάφορα μέρη του κόσμου, προστέθηκε αυτή την εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Google News. Η νέα υπηρεσία παρέχεται δωρεάν, προς το παρόν μόνο στα αγγλικά και η περίοδος που καλύπτεται υπερβαίνει τα 200 χρόνια. Η νέα υπηρεσία λέγεται Google News Archive Search και μεταφέρει τους χρήστες στις ιστοσελίδες των εκδοτών, όπου μπορούν να δουν το δημοσίευμα που τους ενδιαφέρει είτε δωρεάν είτε πληρώνοντας κάποιο αντίτιμο.

«Στόχος της υπηρεσίας είναι να επιτρέψουμε στους χρήστες να ερευνήσουν την ιστορία ενόσω αυτή συνέβαινε», δήλωσε ο κ. Ανουράγκ Αχάρια, ένας από τους επικεφαλής προγραμματιστές του Google. Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της υπηρεσίας είναι ότι μόλις τεθεί ένα ερώτημα μαζί με τα αποτελέσματα της αναζήτησης δημιουργείται και ένα χρονολόγιο για το συγκεκριμένο θέμα, επιτρέποντας στους χρήστες να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε μια χρονική περίοδο. Επιπλέον οι χρήστες μπορούν στις προτιμήσεις αναζήτησης να ορίσουν ότι τους ενδιαφέρουν τα αρχεία μόνο μιας συγκεκριμένης εφημερίδας. Για παράδειγμα, για την Επανάσταση του 1821 επιστρέφονται περίπου 40 δημοσιεύματα που εκδόθηκαν το ίδιο έτος κυρίως από τους Times του Λονδίνου και την εφημερίδα The Edinburgh Advertiser, του Εδιμβούργου. Εδώ όμως εμφανίζεται και το πρώτο πρόβλημα, καθώς η μετατροπή της πρωτότυπης εφημερίδας σε ψηφιακή μορφή δεν έχει γίνει με απόλυτη επιτυχία με αποτέλεσμα το κείμενο να μην είναι εύκολα αναγνώσιμο. Υπάρχει βεβαίως η επιλογή να γίνει κανείς συνδρομητής στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί το δημοσίευμα και να το διαβάσει στην κανονική του μορφή (το πρόβλημα δεν υπάρχει για νεότερα δημοσιεύματα). Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι αρκετά δημοσιεύματα για να τα διαβάσει κανείς θα πρέπει να πληρώσει. Το Google ισχυρίζεται ότι δεν έχει εισοδήματα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία και προς το παρόν δεν σκοπεύει να βάλει διαφημίσεις δίπλα στο αποτέλεσμα των αναζητήσεων.

Ακόμη σημαντικότερο ίσως είναι το ερώτημα πως παρουσιάζονται τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, δηλαδή με ποια σειρά. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Google, στόχος τους είναι να παρουσιάζονται πρώτα τα αποτελέσματα-άρθρα που αφορούν όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία. Λαμβάνεται υπόψη το πλήρες κείμενο κάθε άρθρου, το μέσο όπου δημοσιεύθηκε, πόσο συχνά αναφέρεται το γεγονός που ενδιαφέρει τον χρήστη, με ποιο τρόπο και από ποιον. Σύμφωνα με το Google δεν προτιμώνται τα δημοσιεύματα των εμπορικών συνεργατών του. Με την υπηρεσία συνεργάζονται μεταξύ άλλων οι: New York Times, Washington Post, Time Warner, The Guardian, Wall Street Journal κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή