Συνάντηση Καρζάι – Μουσάραφ για τη συνοριακή ασφάλεια

Συνάντηση Καρζάι – Μουσάραφ για τη συνοριακή ασφάλεια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Την από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη σύσφιγξη της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμίντ Καρζάι, ο πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Καμπούλ.

Ο Πακιστανός πρόεδρος επισκέπτεται την αφγανική πρωτεύουσα πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια και μία μόλις ημέρα μετά τη συνθήκη ειρήνευσης που υπέγραψε το Πακιστάν με παραστρατιωτικές οργανώσεις φιλικά προσκείμενες στους Ταλιμπάν και τις φυλές στη ζώνη του Βόρειου Βαζιριστάν, οι οποίες δέχθηκαν να αφοπλίσουν ή να διώξουν μέλη τους συνδεδεμένα με την Αλ Κάιντα. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που οι σχέσεις του Πακιστάν με το Αφγανιστάν διέρχονται κρίση καθώς οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται ότι δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να καταστείλουν τις επιχειρήσεις ακραίων παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στις δύο πλευρές των μεταξύ τους συνόρων, όπου και εκτιμάται ότι κρύβεται ο Οσάμα μπιν Λάντεν. Προ μηνών, μάλιστα, οι δύο ηγέτες αντήλλαξαν φραστικά πυρά όταν ο Μουσάραφ χαρακτήρισε «ανοησίες» τους ισχυρισμούς των αφγανικών μυστικών υπηρεσιών πως μαχητές των Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα έχουν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν.

Τα θέματα των συζητήσεων

Στη σχετική με την επίσκεψη Μουσάραφ ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζεται ότι «οι δύο πρόεδροι θα ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων διμερών σχέσεων, οικονομικής συνεργασίας, αλλά και σχετικών με την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν καθώς και με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν εξέφρασε την ελπίδα «να ανοίξει ο πρόεδρος Μουσάραφ νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αφγανιστάν και Πακιστάν». Εφημερίδες του Αφγανιστάν, πάντως, αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της επίσκεψης Μουσάραφ, την οποία χαρακτήρισαν «προσπάθεια της Αμερικής να φέρει πιο κοντά τους δύο ηγέτες και αντιπάλους».

Εξάλλου, ο Αφγανός πρόεδρος συναντήθηκε νωρίτερα χθες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χοπ Σχέφερ, που δήλωσε ότι κάποιοι Ταλιμπάν πιστεύουν πως μπορούν να νικήσουν τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Νότιο Αφγανιστάν «αλλά δεν μπορούν και δεν θα νικήσουν». Μία ημέρα νωρίτερα, δυνάμεις του αμερικανικού πυροβολικού και της αεροπορίας είχαν πραγματοποιήσει επιδρομές στο νότιο Αφγανιστάν σκοτώνοντας 60 μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων, ενώ στην επαρχία της Κανταχάρ εκτιμάται πως περικυκλώθηκαν περί τους 700 Ταλιμπάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή