Σκληρά μέτρα στη Βαγδάτη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας επ’ αόριστον στην πρωτεύουσα, η κυβέρνηση του Ιράκ προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση μετά την τρομακτική βομβιστική επίθεση στη Σαντρ Σίτι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 202 ανθρώπους. Ωστόσο, την παραμονή της επίσκεψης του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί στην Τεχεράνη και της συνάντησης του πρωθυπουργού Νούρι Μαλικί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο εθνικιστής κληρικός Μοκτάντα Σαντρ απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μπους – Μαλικί.

Εκκλήσεις για ηρεμία

Καθώς χιλιάδες σιίτες συνόδευαν χθες τους νεκρούς από την επίθεση της Πέμπτης στη Νατζάφ, ιερή πόλη των σιιτών, 160 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράκ απηύθυναν έκκληση για ηρεμία. Στους δρόμους της Βαγδάτης, χθες, κυκλοφορούσαν μόνο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ενώ αμέσως μετά την επίθεση, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι πολιτικοί αρχηγοί ζητούσαν «από τον λαό να ενεργήσει υπεύθυνα και να είναι ενωμένος προκειμένου να ηρεμήσει η κατάσταση». Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών, μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστανί.

Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί μεταβαίνει σήμερα στην Τεχεράνη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμεντινεντζάντ, με αντικείμενο την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ. Στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, δεν θα παρευρεθεί τελικά και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, που είχε προσκληθεί από την Τεχεράνη. «Προβλέπω ότι σε αυτή την επίσκεψη θα ολοκληρωθούν σημαντικές συμφωνίες, που είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε, την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης, Μανουχέρ Μοτακί.

Η επίσκεψη Ταλαμπανί στο Ιράν πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δέχεται πιέσεις προκειμένου να αλλάξει τη στρατηγική του στο Ιράκ και να επισπεύσει την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων. Μία από τις προτάσεις που εξετάζει ο κ. Μπους είναι αυτή της έναρξης συνομιλιών απευθείας με το Ιράν και τη Συρία, προκειμένου να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιράκ.

Ωστόσο, η Τεχεράνη εκμεταλλεύτηκε τη διπλωματική ευκαιρία και προσκάλεσε η ίδια πρώτη Δαμασκό και Βαγδάτη σε συνομιλίες. Μέχρι στιγμής, το Ιράν και οι ΗΠΑ με διάφορες αφορμές αρνούνται την έναρξη διαλόγου μεταξύ τους, ενώ ο Λευκός Οίκος κατηγορεί την Τεχεράνη πως εξοπλίζει τους σιίτες του Ιράκ. Από την αντίπερα όχθη, η Τεχεράνη επιμένει ότι η βία στο Ιράκ θα εξαλειφθεί εάν αποχωρήσουν οι δυνάμεις κατοχής. «Εκτιμούμε ότι η συνεχιζόμενη ανασφάλεια και η κατοχή είναι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος» δήλωσε ο κ. Μοτακί. «Νομίζουμε ότι τα δύο ζητήματα πρέπει να εξεταστούν μαζί προκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση» προσέθεσε ο κ. Μοτακί, χωρίς να προσδιορίσει εάν οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ενώ πληθαίνουν οι διπλωματικές κινήσεις στην περιοχή, η ιρακινή κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του κ. Μαλικί αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση. Το κόμμα του κληρικού Μοκτάντα Σαντρ απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο εάν ο κ. Μαλικί συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τον κ. Μπους στο Αμμάν της Ιορδανίας. Το κόμμα απαιτεί η κυβέρνηση «να προσδιορίσει τη φύση της σχέσεώς της με τις δυνάμεις κατοχής» και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των πολυεθνικών δυνάμεων. Ο Μοκτάντα Σαντρ, εκτός από την παραστρατιωτική οργάνωση Στρατός του Μαχντί με έδρα τη Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, ελέγχει και την κυβέρνηση καθώς σε αυτόν οφείλει τη θέση του ο κ. Μαλικί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή