ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Συνάντηση Πρόντι με Σιράκ στην Τοσκάνη

ΛΟΥΚΑ. Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι τρεις μεσογειακές χώρες, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, οι κυριότερες από όσες συνεισφέρουν στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, αναμενόταν να είναι το αντικείμενο συνομιλιών του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στη μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης. Το σχέδιο που πρότειναν οι τρεις δυνάμεις προβλέπει πέντε βήματα: Αμεση κατάπαυση πυρός, σχηματισμό παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα μπορούσε να αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα, ανταλλαγή κρατουμένων, διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και αποστολή στη Γάζα διεθνούς σώματος που θα αναλάβει να επιτηρεί την εκεχειρία. Οπως, πάντως, τονίζουν οι δύο ηγέτες, προκειμένου το εν λόγω σχέδιο να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να το υιοθετήσουν η Βρετανία και η Γερμανία. Το πλήρες περιεχόμενο του σχεδίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ

Ανάπτυξη κατά λαθρομετανάστευσης

ΤΡΙΠΟΛΗ (Λιβύη). Με νέα αναπτυξιακά προγράμματα συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση Ευρωπαίοι και Αφρικανοί υπουργοί, που συναντήθηκαν στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα ανάπτυξης, κ. Λουί Μισέλ, πρότεινε τη δημιουργία ταμείου 40 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση του προβλήματος στην Ευρώπη. Στόχος του ταμείου θα είναι η δημιουργία δικτύου για την αντιστοίχιση θέσεων εργασίας στην Ευρώπη με την προσφορά εργασίας. Τέλος, η κοινή ανακοίνωση των εκπρόσωπων Αφρικής και Ευρώπης στη διάσκεψη καταλήγει λέγοντας ότι «η παράνομη μετανάστευση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί αποκλειστικά ως ζήτημα ασφάλειας».

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Η ΚΙΝΑ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Στρατηγική συνεργασία

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. «Νέο επίπεδο» στρατηγικής συνεργασίας με το Πακιστάν υποσχέθηκε, χθες, από την πακιστανική πρωτεύουσα, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Νότια Ασία. Η επίσκεψή του επισφράγισε 55 χρόνια σταθερών διπλωματικών σχέσεων της Κίνας με το Πακιστάν και αποτέλεσε ευκαιρία για την υπογραφή 18 συμφωνιών, που θα προωθήσουν τις εμπορικές συναλλαγές από το σημερινό επίπεδο των 4,26 δισ. στα 15 δισ. κατά την επόμενη πενταετία.

ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΚΟΜΗ 1.200 ΑΝΔΡΕΣ

Φεύγουν από το Ιράκ Νοτιοκορεάτες

ΣΕΟΥΛ. Η Νότια Κορέα αποφάσισε να αποσύρει τους μισούς στρατιώτες της από το Ιράκ αλλά να παρατείνει την παραμονή τους στη χώρα για έναν χρόνο ακόμη. Στις αρχές του 2007 θα αποσυρθούν οι 1.100 από τους 2.300 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιρμπίλ του βορείου Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Γιονχάπ. Το 2004, η Νότια Κορέα είχε στείλει 3.600 στρατιώτες για να υποστηρίξουν τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ, ήταν δηλαδή η τρίτη μεγαλύτερη συνιστώσα της «πολυεθνικής δύναμης». Στο μεταξύ, ο νέος υπουργός Αμυνας της χώρας, Κιμ Γιαγκ Σόο, δεσμεύθηκε χθες να ενισχύσει τους μηχανισμούς άμυνας της χώρας απέναντι στα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, λειτουργώντας με βάση «τη σταθερή συμμαχία ΗΠΑ – Νότιας Κορέας».

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ

Παλαιστινιακή συμφωνία εκεχειρίας

ΓΑΖΑ. Οι παλαιστινιακές παρατάξεις συμφώνησαν να σταματήσουν τις επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, καλώντας το Ισραήλ να συμφωνήσει στη διακοπή των επιθέσεων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς. Η πρόταση απερρίφθη από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν «παιδιάστικη». Στο μεταξύ, δύο Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένα 10χρονο αγόρι, έχασαν χθες τη ζωή τους από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν τουλάχιστον δύο ρουκέτες στις πόλεις που συνορεύουν με αυτή.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ

Ψηφίζουν για πρόεδρο

ΚΙΤΟ. Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες του Ισημερινού για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο αριστερός Ραφαέλ Κορέα υπολείπεται ελάχιστα έναντι του δεξιού υποψηφίου, του δισεκατομμυριούχου Αλβάρο Νομπόα, ενώ ένας στους πέντε ψηφοφόρους δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει πού θα ρίξει την ψήφο του. Ο Κορέα κατηγορεί τον Νομπόα πως νόθευσε το εκλογικό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, όπου ανεδείχθη νικητής με ποσοστό 4% περισσότερο από τον αντίπαλό του. Ο Νομπόα προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι ενδεχόμενη νίκη του Κορέα θα σημάνει ευθυγράμμιση του Ισημερινού με την κομμουνιστική Κούβα του Φιντέλ Κάστρο και τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες.

ΗΤΑΝ ΣΥΖΥΓΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΟΥ ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ

Αγριος ξυλοδαρμός Κινέζας

ΠΕΚΙΝΟ. Αγρια ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς η σύζυγος του Γκάο Ζισένγκ, που συνελήφθη κατηγορούμενος για υπονόμευση του καθεστώτος. Ο δικηγόρος αντιπροσώπευε συνήθως φτωχούς χωρικούς που υποστήριζαν ότι η γη τους είχε δημευθεί παρανόμως από διεφθαρμένους αξιωματούχους, μέλη της αίρεσης Φαλούν Γκονγκ που διαμαρτύρονται ότι γίνονται αποδέκτες αστυνομικής βίας και μέλη των διαφόρων Εκκλησιών που δεν επιτρέπεται να λατρέψουν ελευθέρως. Σύμφωνα με μέλη του περιβάλλοντος του Ζισένγκ, η γυναίκα βρισκόταν υπό διαρκή αστυνομική παρακολούθηση από τον Αύγουστο, όταν ο σύζυγός της συνελήφθη. Μέχρι στιγμής, η Υπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου δεν σχολίασε το γεγονός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή