Η διακήρυξη σαφές μήνυμα προς Αγκυρα

Η διακήρυξη σαφές μήνυμα προς Αγκυρα

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάπας ανέκοψε την επίθεση γοητείας προς την προσβλέπουσα στην Ε. Ε. Τουρκία, ήταν η διαπίστωση ξένου ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη, τελευταίο σταθμό της ιστορικής επίσκεψης του Βενέδικτου του ΙΣΤ΄ στην Τουρκία. Το συμπέρασμά του ο δημοσιογράφος το εξήγαγε από την κοινή Διακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Βενέδικτου. Κυρίως από το εδάφιο στο οποίο οι δύο Προκαθήμενοι, αναφέρονται στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων και των πολιτισμικών και θρησκευτικών τους παραδόσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης πρωτοβουλίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Οσοι έσπευσαν προχθές να διακηρύξουν ότι ο Πάπας υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας έσπευσαν χθες μετά τη λειτουργία στον Αγιο Γεώργιο του Φαναρίου και την κοινή Διακήρυξη, να αλλάξουν γνώμη.

Ευχόμαστε να ενταχθεί

«Δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά ευχόμαστε στην Τουρκία να ενταχθεί στην Ε. Ε.», απάντησε, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Βενέδικτος στο αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίξει την ενταξιακή προσπάθεια της χώρας του, την Τρίτη. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, περιχαρής δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Πάπας «υποστηρίζει την τουρκική ένταξη. Τα πρακτορεία μετέδωσαν δύο ακόμη εκδοχές, «ελπίζουμε», «επιθυμούμε». Κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί να δεχθεί ο Πάπας να απαντήσει τη συγκεκριμένη στιγμή, και ενώ όλοι ανέμεναν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την Τουρκία, και τις δηλώσεις στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Αγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας, προεδρεύουσας της Ε. Ε. από 1ης Ιανουαρίου του 2006, και του Γάλλου προέδρου Σιράκ.

Τελικώς, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά το «άνοιγμα» προς τον κατ’ εξοχήν μουσουλμανικό λαό της Τουρκίας, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες εκείνων που θεωρούσαν ότι η επίσκεψή του στην Τουρκία είχε ως πρωταρχικό σκοπό τον διάλογο μεταξύ Εκκλησιών και την οριστική συμφιλίωση. Τα όσα αναφέρονται στην κοινή Διακήρυξη με τον Πατριάρχη, αλλά και η όλη το παρουσία του στο Φανάρι και στον ναό του Αγίου Γεωργίου την ημέρα της εορτής του Αγίου Ανδρέα, δικαίωσαν τις προσδοκίες. Και αν η παραμονή του Πάπα στην Αγία Σοφία ήταν σύντομη, και μόνον η παρουσία του ήταν αρκετή. Χθες το απόγευμα, όταν ο Πάπας επισκέφτηκε το τέμενος του Σουλταναχμέτ ή Μπλε Τζαμί, όλοι έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι έκλινε την κεφαλήν προς την πλευρά της Μέκκας, όταν ο μουφτής της Κωνσταντινούπολης που τον συνόδευε είπε: «Τώρα θα προσευχηθώ». Ο Πάπας, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία, έμεινε για λίγο με τα μάτια κλειστά και τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος στη θέση προσευχής των μουσουλμάνων, αλλά δεν πέρασε τα χέρια πάνω στο πρόσωπό του, όπως ορίζει το ισλαμικό τυπικό. Επρόκειτο για λεπτομέρεια, ενώ στην ιστορική επίσκεψη το σημαντικό είναι η ουσία και τα πρακτικά της αποτελέσματα.

Ύστερα από δεκαετίες απομόνωσης του ελληνικού στοιχείου, και αφού η ακμάζουσα ελληνική κοινωνία της Πόλης εξοντώθηκε, η Διακήρυξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Βενέδικτου, υπενθυμίζει εις τους εν Ευρώπη να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη διαφύλαξη των χριστιανικών ριζών, παραδόσεων και αξιών, από σεβασμό προς την ιστορία και προς όφελος του πολιτισμού εις την μελλοντικήν Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή