Θα εκπαιδεύσουν πιο γρήγορα τους Ιρακινούς

Θα εκπαιδεύσουν πιο γρήγορα τους Ιρακινούς

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΑΝ. Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ «μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά», δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Μαλικί, ο οποίος με τη σειρά του εκτίμησε ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να αναλάβουν τον έλεγχο τον προσεχή Ιούνιο. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επισπεύσουν την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και να αποτρέψουν τη διάσπαση του Ιράκ. Μάλιστα, ο κ. Μπους χαρακτήρισε τον Ιρακινό πρωθυπουργό «τον σωστό άνθρωπο για το Ιράκ», προσπαθώντας, μάλλον ανεπιτυχώς, να βελτιώσει τις σχέσεις τους μετά τη διαρροή εμπιστευτικού εγγράφου του Λευκού Οίκου, όπου αμφισβητούνται οι ικανότητες και οι προθέσεις του κ. Μαλικί. Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη, ο κύριος υποστηρικτής του κ. Μαλικί, ο εθνικιστής κληρικός Μοκτάντα Σαντρ, προετοιμάζει κίνημα κατά της αμερικανικής κατοχής.

Πρώτο βήμα για αποχώρηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπους προσπάθησε χθες, μετά και το φιάσκο της Τετάρτης, όταν ακυρώθηκε η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μαλικί, να στηρίξει τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να ελέγξει την αυξανόμενη βία στο Ιράκ. «Είναι ο σωστός άνθρωπος για το Ιράκ» είπε ο κ. Μπους «και εμείς θα τον βοηθήσουμε και είναι προς το συμφέρον μας να τον βοηθήσουμε», προσέθεσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Αμμάν. «Είναι προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε στην επικράτηση της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή, αρχίζοντας από το Ιράκ. Γι’ αυτό και η ιστορία περί εύσχημης εξόδου από το Ιράκ δεν είναι ρεαλιστική», είπε ο κ. Μπους.

Ισως το σημαντικότερο κέρδος που αποκόμισαν οι δύο ηγέτες από τη συνάντηση είναι η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου για επίσπευση της διαδικασίας εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και η ανάληψη όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων από αυτές. Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα του κ. Μαλικί, που επιθυμεί ο ίδιος να ελέγχει τις ιρακινές μεραρχίες. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή μάλλον θα ικανοποιήσει και τον Μοκτάντα Σαντρ. Η απόφαση αυτή ίσως αποτελέσει και το πρώτο βήμα για την (μερική έστω) αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ στο μέλλον, κάτι που ίσως ανακουφίσει τον κ. Μπους από τις πιέσεις που δέχεται.

Ακόμη σημαντικότερη είναι η θέση που υιοθέτησαν οι δύο ηγέτες, δηλαδή ότι δεν επιθυμούν τη διάσπαση του Ιράκ σε τρία τμήματα (σιιτικό, κουρδικό, σουνιτικό). «Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η διάσπαση του Ιράκ… δεν είναι αυτό που επιθυμούν οι Ιρακινοί και ότι η όποια διάσπαση θα οδηγήσει σε αύξηση της θρησκευτικής βίας» είπε ο κ. Μπους, προσθέτοντας: «Συμφωνώ». Παρ’ όλα αυτά, οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι που περιέγραψαν ούτε πώς θα αξιολογηθεί η ενδεχόμενη πρόοδος των Ιρακινών σε ζητήματα ασφαλείας.

Παρά την εμφανή προσπάθεια ενίσχυσης του κ. Μαλικί, ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Times περιγράφει ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου οι κύριοι Μπους και Μαλικί σπάνια κοίταξαν ο ένας τον άλλον. Ο κ. Μαλικί, όμως, επιστρέφοντας στη Βαγδάτη έχει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα να αντιμετωπίσει. Πρόκειται για τον στενό σύμμαχό του Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος απέσυρε τους βουλευτές και τους έξι υπουργούς που ελέγχει από την κυβέρνηση εξαιτίας της συνάντησης Μπους – Μαλικί. Ο κ. Μαλικί κάλεσε τον Σαντρ να επιστρέψει στην κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε και κατά της Σαουδικής Αραβίας, όπως και άλλοι σιίτες ηγέτες για τη δήλωση Σαουδάραβα αξιωματούχου πως το Ριάντ θα υποστηρίξει με κάθε μέσο τους σουνίτες Ιρακινούς σε περίπτωση αποχώρησης των Αμερικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή