Ιατρικά τεστ σε 33.000 επιβάτες για το πολώνιο

Ιατρικά τεστ σε 33.000 επιβάτες για το πολώνιο

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα τρεις χιλιάδες επιβάτες και τρεις χιλιάδες υπάλληλοι αναζητούνται από την αεροπορική εταιρεία British Airways για να υποβληθούν σε εξετάσεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες συγκεντρώσεις ραδιενέργειας. Αυτή ήταν μέχρι χθες το απόγευμα η κατάληξη ανίχνευσης ραδιενεργών ιχνών σε δύο τουλάχιστον αεροσκάφη Boeing 757 της British Airways, που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποιούνται ώστε να εξιχνιασθεί η άκρως μυστηριώδης δολοφονία με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο 210 του πρώην Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Αναμένονται τα αποτελέσματα αναλύσεων σε τρίτο αεροσκάφος του βρετανικού αερομεταφορέα που παραμένει καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, τα ίχνη ραδιενέργειας που εντοπίστηκαν στα αεροσκάφη είναι χαμηλά και κατά πάσα πιθανότητα μικρός είναι και ο κίνδυνος που εγκυμονείται για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με την εταιρεία ή με τους γιατρούς τους.

Τα τρία αεροσκάφη, κατά το επίμαχο διάστημα από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τέλη Νοεμβρίου πραγματοποιούσαν πτήσεις από Λονδίνο προς Μόσχα, αλλά και προς Αθήνα, Λάρνακα, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Βιέννη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα δεν πραγματοποιούν πτήσεις.

Ενα τέταρτο αεροσκάφος, το οποίο θεωρήθηκε ότι ίσως να έφερε ραδιενεργά ίχνη, ένα Boeing 737 της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας Transaero, προσγειώθηκε υπό κινηματογραφικές συνθήκες χθες στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, ελέγχθηκε και δεν βρέθηκε κανένα ίχνος ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, κ. Τζον Ριντ, που ενημέρωσε χθες το Κοινοβούλιο για την πορεία των ερευνών υπάρχει ένα ακόμα αεροσκάφος-ρωσικής ιδιοκτησίας- που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις βρετανικές αρχές ενώ πιθανώς «να ελεγχθούν και άλλα στο μέλλον, κάτι που κανείς δεν γνωρίζει επί του παρόντος».

Στη Ρωσία, το υπουργείο Συγκοινωνιών, ζήτησε από όλα τα αεροδρόμια της χώρας να εντείνουν τους ελεγχους ασφαλείας, με επίκεντρο τα ραδιενεργά στοιχεία, ιδιαίτερα στους ξένους αερομεταφορείς. Είναι, ωστόσο, εύλογη απορία με ποιο τρόπο μεταφέρθηκε έως τα αεροσκάφη ότι απελευθέρωσε τα ραδιενεργά ίχνη τη στιγμή που προκάλεσαν μείζον πρόβλημα ασφαλείας ακόμα και η μεταφορά μπουκαλιών με καλλυντικά, νερού ή αναψυκτικών.

Σύμφωνα με τις πηγές που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμες, κάποιος από αυτούς που συνάντησαν τον Λιτβινένκο μερικές ώρες προτού εμφανίσει τα πρώτα συμπτώτατα της δηλητηρίασης την 1η Νοεμβρίου είχε ταξιδέψει με κάποιο από τα βρετανικά αεροσκάφη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν σταθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, ο αποθανών δεν είχε ταξιδέψει με κανένα από τα αεροσκάφη. Σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας ο επιχειρηματίας και πρώην μέλος της ΚGΒ, Αντρέι Λουγκοβόι, που συνάντηθηκε με τον Λιτβενένκο λίγο πριν αρρωστήσει, είχε μεταβεί από τη Μόσχα στο Λονδίνο, με ένα από τα «μολυσμένα» αεροσκάφη

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Βρετανίας σχολιάζοντας την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού στα αεροσκάφη, επεσήμανε ότι επί του παρόντος η σημασία που έχει η ανεύρεση του υλικού στις συγκεκριμένες πτήσεις, δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί.

Πάντως, ότι μέχρι αργά το βράδυ χθες δεν υπήρχε υπεύθυνη πληροφόρηση σχετικά με το ποια ήταν η ραδιενεργός ουσία που ανιχνεύθηκε στα αεροσκάφη, ούτε σε ποιες ποσότητας βρέθηκε. Ωστόσο, όλοι οι αρμόδιοι φορείς επέμεναν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι περιορισμένος.

Δεν τους πληροφορούν

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβάτες της British Airways, ωστόσο, που αναζήτησαν βοήθεια στην ειδική τηλεφωνική γραμμή του NHS Direct -του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας- δεν εστάθη δυνατόν ούτε καν να πληροφορηθούν ποια είναι τα συμπτώματα της έκθεσης σε ραδιενέργεια και τι θα πρέπει να προσέξουν. Χθεσινή ανακοίνωση του υγειονομικού φορέα ζητούσε από το επιβατικό κοινό να τηλεφωνεί μόνον εφόσον αισθάνεται κακοδιαθεσία.

Πάντως, οι ειδικοί εμμένουν ότι ο κίνδυνος από την έκθεση σε μικρές ποσότητες πολώνιου 210 είναι πολύ μικρός, εφόσον βέβαια το ραδιενεργό ισότοπο δεν καταποθεί ή εισπνευσθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή