Κοινή έκκληση Ράις και Αμπάς για εκεχειρία και στη Δυτική Οχθη

Κοινή έκκληση Ράις και Αμπάς για εκεχειρία και στη Δυτική Οχθη

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΙΧΩ. Εκκληση για εδραίωση της εύθραυστης εκεχειρίας των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας και επέκτασή της στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη απηύθυναν, από κοινού χθες, η Κοντολίζα Ράις και ο Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος προανήγγειλε παράλληλα ότι «οδηγούνται σε αδιέξοδο» οι συνομιλίες με τη Χαμάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιεί την έβδομη επίσκεψή της στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, την τελευταία διετία, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια συγκυβέρνησης με τη Χαμάς. «Τις τελευταίες λίγες μέρες φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι οι πόρτες έκλεισαν», είπε ο Αμπάς, αναφερόμενος στις συνομιλίες για τον σχηματισμό εθνικής ενότητας με τη Χαμάς· «δυστυχώς βρισκόμαστε σε αδιέξοδο… Ολες οι επιλογές είναι ανοιχτές, με εξαίρεση έναν εμφύλιο, τον οποίο δεν θα δεχθούμε ποτέ».

Πιέζουν τον Χανίγια

Η κατάρρευση των συνομιλιών της Χαμάς με τη Φατάχ θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Αμπάς προσπαθεί να διορίσει μια κυβέρνηση πιο αποδεκτή από την Ουάσιγκτον, κι είναι ενδεικτικές επ’ αυτού οι δηλώσεις του συνεργάτη του Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο πως εφόσον καταρρεύσουν οι συνομιλίες, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα ανακοινώσει σύντομα «άνευ προηγουμένου πολιτικά μέτρα».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, είχε δηλώσει νωρίτερα από το Κάιρο ότι μπορεί ο διάλογος να αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά «δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα και ότι δεν θα καταλήξουμε σε αδιέξοδο». Κατά μια άλλη εκδοχή, ωστόσο, η προαναγγελία του Αμπάς για επικείμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες δεν ήταν πιθανότατα παρά ένα μέσο πίεσης προς τη Χαμάς και τον Χανίγια να μετριάσουν τις θέσεις τους.

Χθες πάντως, ο κ. Αμπάς εξασφάλισε τα εύσημα τόσο της κ. Ράις, η οποία τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του στην επίτευξη της εκεχειρίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην «εγκαθίδρυση πλήρους κατάπαυσης του πυρός», αλλά και του ίδιου του προέδρου Μπους, σύμφωνα με τον οποίο αξίζει της διεθνούς αναγνώρισης.

Επιπλέον, η κ. Ράις αναφέρθηκε στην πιθανότητα να εντατικοποιήσουν οι ΗΠΑ τις προσπάθειές τους για την εξεύρεση λύσης, «που θα στηρίζεται σε δύο κράτη». Εν συνεχεία, η Αμερικανίδα υπουργός μετέβη στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον Εχούντ Ολμερτ και την Ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι. Αργότερα επρόκειτο να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους της από τα έξι κράτη του Κόλπου, σε θέρετρο της Νεκράς Θάλασσας.

Η Χεζμπολάχ καλεί σε διαδηλώσεις

ΒΗΡΥΤΟΣ. Η Χεζμπολάχ και η φιλοσυριακή αντιπολίτευση κάλεσαν χθες τον λαό του Λιβάνου, αδιακρίτως θρησκεύματος, σε ειρηνικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Βηρυτού με σκοπό να εξωθήσουν σε παραίτηση τη φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μίλησε για «ανίκανη κυβέρνηση που έχει αποτύχει στην αποστολή της», ενώ τόνισε ότι «δεδομένης της σύνθεσης του πληθυσμού του, ο Λίβανος δεν μπορεί να κυβερνάται από μία πλευρά εν μέσω των εσωτερικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει». Ομως, ο υπουργός Επικοινωνιών Μαρουάν Χαμαντέχ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να ενδώσει η κυβέρνηση στις πιέσεις, καθώς «βασίζεται σε μια άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο αλλά και μεταξύ του λαού και έχει την υποστήριξη του αραβικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας με μόνη εξαίρεση τη Συρία».

Σημειωτέον ότι η αντισυριακή πλειοψηφία ισχυρίζεται πως οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που υποκινεί η Χεζμπολάχ μπορούν να οδηγήσουν σε πραξικόπημα κατά της «Επανάστασης του Κέδρου», που οδήγησε πέρυσι στην απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή