Ο Πάπας θωρακίζει το Πατριαρχείο

Ο Πάπας θωρακίζει το Πατριαρχείο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έναντι των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων του ρόλου του, επιβεβαιώθηκε με εμφαντικό τρόπο κατά τη χθεσινή, ιστορική επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στο Φανάρι. Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία η οποία ετελέσθη στον Ναό του Αγίου Γεωργίου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και τόνισε ότι Ρώμη και Κωνσταντινούπολη είναι αδελφές Εκκλησίες, τη στιγμή που ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήριζε το Πατριαρχείο «τουρκικό θεσμό», εκφράζοντας ευθέως τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας.

Στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στην αίθουσα του Πατριαρχικού Θρόνου, οι δύο προκαθήμενοι τονίζουν ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των μειονοτήτων αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – μια σαφής υπόμνηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Επιπλέον, υπογράμμισαν την ανάγκη για διαφύλαξη των χριστιανικών ριζών και αξιών της Ευρώπης, προς αντιμετώπιση της «εκκοσμικεύσεως, της σχετικοκρατίας και του μηδενισμού».

Στο πλαίσιο της επιτυχούς, όπως φαίνεται, προσπάθειας άρσης των εντυπώσεων που προκάλεσε στον μουσουλμανικό κόσμο η πρόσφατη αναφορά του στον Μωάμεθ, ο Πάπας Βενέδικτος επεσκέφθη χθες και το Μπλε Τζαμί, όπου προσευχήθηκε μαζί με τον μουφτή της Κωνσταντινούπολης. Προηγουμένως, είχε επισκεφθεί την Αγία Σοφία, στο βιβλίο επισκεπτών της οποίας έγραψε: «Στη διαφορετικότητά μας βρισκόμαστε μπροστά στην πίστη του ενός και μοναδικού Θεού. Ευχόμαστε να μας φωτίσει για να βρούμε τον δρόμο της αγάπης και της ειρήνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή