Πολυτέλειες τέρμα για τον Κιμ

Πολυτέλειες τέρμα για τον Κιμ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, αντιθέτως από ό,τι θα ανέμενε κανείς, αρέσκεται στα ωραία και άκρως πολυτελή πράγματα αυτής της ζωής. Εν αντιθέσει με τον καταπιεζόμενο λαό του, που συχνά βρίσκεται στα όρια του λιμού, ο κ. Κιμ αγαπάει τα καλά και ακριβά κρασιά, τα πολυτελή εδέσματα και τις ηλεκτρονικές συσκευές της «παρακμιακής» Δύσης.

Ομως, οι απολαύσεις του φαίνεται ότι πρόκειται να μειωθούν καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ, δείχνοντας για πρώτη ίσως φορά περιπαιχτικό πνεύμα στην απόφασή της να λυγίσει αυτό το κράτος-ταραξία, αποφάσισε να στερήσει από τον Αγαπημένο Ηγέτη τα παιχνίδια του.

Οι κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα αφορούν την απαγόρευση εξαγωγής διαφόρων ειδών πολυτελείας, που επέτρεψαν στον κ. Κιμ, όχι μόνο να απολαμβάνει μια ιδιαιτέρως καλή ζωή, αλλά και να μοιράζει «δωράκια» στις εξακόσιες οικογένειες στελεχών που διοικούν τη Βόρεια Κορέα.

Τέρμα το ηλεκτρικό πατίνι Segway, με το οποίο ο κ. Κιμ έκοβε βόλτες στην επίσημη κατοικία του, τέρμα η ακρόαση μουσικής στο iPOd, ούτε πρόκειται να ξαναδεί την ώρα στο τελευταίο μοντέλο της Rolex.

Ούτε, αν φυσικά οι αμερικανικές κυρώσεις επιβληθούν αποτελεσματικά, ο Αγαπητός Ηγέτης θα μπορεί να καβαλάει τη Ηarley Davidson για να μετακινείται, ούτε θα ηρεμεί με ένα πανάκριβο Κονιάκ Ηennessy. Τέλος και οι Κάντιλακ, οι τηλεοράσεις πλάσματος και τα τζετ σκι.

Είναι η πρώτη φορά που οι κυρώσεις των ΗΠΑ στοχεύουν αποκλειστικά εναντίον ενός προέδρου και όχι του λαού της χώρας.

«Αν του στερήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να ελέγχει τους μηχανισμούς, ίσως καταφέρουμε να προκαλέσουμε ρήξη στη συνοχή της ομάδας που διοικεί τη χώρα», εξηγεί ο Ρόμπερτ Αϊνχορν, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα. «Δεν μπορεί να προκαλέσουμε μεγάλα δεινά, αλλά βέβαια δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα έχουμε αποτελέσματα».

Οι συγκεκριμένες κυρώσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος των κατασκευαστών τζετ σκι αντέδρασε στον υπαινιγμό ότι το μικρό σκάφος δεν εκφράζει τον αμερικανικό πατριωτισμό.

«Χιλιάδες Αμερικανοί και Καναδοί που κατασκευάζουν και πωλούν τέτοια μικρά σκάφη είναι πάνω από όλα πατριώτες», εξηγεί η Μορίν Χέλι, «και θα υποστηρίξουν την επιβολή των κυρώσεων λόγω της συγκεκριμένης φύσης των απαγορεύσεων και των πραγματικών κινδύνων που οι κυβερνήσεις του πλανήτη επιθυμούν να αποσοβήσουν».

Και η Ιαπωνία

Οι ΗΠΑ που εξάγουν στη Βόρεια Κορέα αγαθά αξίας 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν είναι οι μόνες που θα επιβάλουν εμπάργκο στη χώρα. Μετά την πυρηνική δοκιμή του περασμένου μηνός από την Πιονγκ Γιανγκ, η Ιαπωνία αποφάσισε να βάλει τέρμα στις εξαγωγές τόνου, βοδινού κρέατος, χαβιαριού, πολυτελών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών. Ο κ. Κιμ αγαπάει την ιαπωνική μαγειρική και συχνά εισάγει εξειδικευμένα είδη σούσι από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Επίσης, διαθέτει δέκα χιλιάδες μπουκάλια κρασιού, ενώ κάθε χρόνο δαπανά για κονιάκ περίπου επτακόσιες χιλιάδες δολάρια. Ομως, φαίνεται ότι οι «καλές ημέρες» για τον Αγαπημένο Ηγέτη έχουν μάλλον περάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή