Σκοτεινό το θρίλερ των δηλητηριάσεων

Σκοτεινό το θρίλερ των δηλητηριάσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η εκδοχή περί σειράς δολοφονιών, που ενορχήστρωσαν οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σκοτώσει ήδη τη Ρωσίδα επιφανή δημοσιογράφο, Αννα Πολιτκόφσκαγια και τον πρώην πράκτορα της FSB, Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ενισχύθηκε χθες αφού οι ιατροί που παρακολουθούν τον πρώην πρωθυπουργό, Γεγκόρ Γκαϊντάρ -τρίτο θύμα στην αλυσίδα- επέμειναν στην εκτίμησή τους ότι δηλητηριάστηκε και μάλιστα με «άγνωστη μη-φυσική ουσία». Την ώρα που οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης Λιτβινένκο, το θρίλερ των δηλητηριάσεων βυθίζεται σε όλο και πιο πυκνό μυστήριο, καθώς οι πρωταγωνιστές πληθαίνουν -τα ίχνη ραδιενέργειας επίσης- αλλά απαντήσεις δεν δίνονται.

Ο Βρετανος υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ριντ ανακοίνωσε χθες ότι βρέθηκαν ίχνη ραδιενέργειας σε περίπου δώδεκα τοποθεσίες από τις συνολικά 24 που εξετάστηκαν, ενώ διαβεβαίωσε ότι τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά για να θορυβήσουν τους πολίτες. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες, ωστόσο, καταγγέλλουν την αποτυχία του βρετανικού κράτους να χειριστεί με ασφάλεια την υπόθεση Λιτβινένκο. «Ενας δολοφόνος μετέφερε ραδιενέργεια και το σύστημα κατέρρευσε», όπως λένε.

Στα ονόματα που συζητούνται ως σχετικά με το σίριαλ Λιτβινένκο προστέθηκε και αυτό του Ιταλού πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι! Την ευθύνη φέρει ο Μάριο Σκαραμέλα, ο Ιταλός ακαδημαϊκός, ο οποίος συνέφαγε σούσι με τον μετανοημένο πράκτορα το μοιραίο βράδυ της 1ης Νοεμβρίου και μοιάζει να είναι η πλέον μυστηριώδης μορφή στη υπόθεση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Λα Στάμπα» και «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο Σκαραμέλα είχε προσληφθεί από ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή για να διερευνήσει τις σχέσεις του κ. Πρόντι με την KGB, όταν δεν είχε ακόμη αναλάβει την πρωθυπουργία. Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, άρχισε μάλιστα έρευνα πριν από λίγες μέρες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο Σκαραμέλα συνέχισε να εργάζεται για την υπόθεση Πρόντι, παρότι αυτή έχει κλείσει προ πολλού. Ο Σκαραμέλα, σημειωτέον, φέρεται να έδειξε εκείνο το βράδυ στον Λιτβινένκο έναν κατάλογο με στόχους των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Η εκδοχή για την ανάμιξη του Ρώσου προέδρου, πάντως, φαίνεται ότι χάνει έδαφος παρά τις επίμονες καταγγελίες των «φίλων» του Λιτβινένκο, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο διαβόητος Μπόρις Μπερεζόφσκι, μεγάλος ηττημένος στην εκστρατεία Πούτιν κατά της ρωσικής ολιγαρχίας. Αντίθετα, η εκδοχή ανάμιξης του Μπερεζόφσκι βρίσκει νέους υποστηριχτές, μεταξύ τους και ο Ανατόλι Τσουμπάις, στενός συνεργάτης του Γκαϊντάρ και επικεφαλής της ρωσικής ηλεκτρικης εταιρείας, ο οποίος κατέδειξε ως σχεδιαστές του τρίπτυχου Πολιτκόφσκαγια-Λιτβινένκο-Γκαϊντάρ τους εχθρούς του Κρεμλίνου. Το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο 210 που σκότωσε τον Λιτβινένκο πωλείται άλλωστε μέσω του Ιντερνετ από αμερικανική εταιρεία αντί 69 δολαρίων. Η εταιρεία παραδίδει στον πελάτη την ερμητικά σφραγισμένη κάψουλα εντός 14 ημερών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή