Τα γλυκά «ένοχα» και για καρκίνο

Τα γλυκά «ένοχα» και για καρκίνο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης και τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα που διατρέχει ο καθένας να εμφανίσει καρκίνο του παγκρέατος, μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, αναφέρει μελέτη Σουηδών επιστημόνων.

Η δρ Σουζάνα Λάαρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι ο παγκρεατικός καρκίνος πλήττει πολύ συχνότερα άνδρες και γυναίκες που έχουν προτίμηση στα γλυκά και καταναλώνουν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες αναψυκτικών.

Οι ερευνητές για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας 77.797 ανδρών και γυναικών ηλικίας από 45 έως 83 ετών επί επτά περίπου χρόνια. Οσοι ανέφεραν ότι καταναλώνουν περισσότερες από πέντε μερίδες ζάχαρης (παραδείγματος χάρη στον καφέ, το τσάι ή τα δημητριακά του πρωινού τους) είχαν κατά 69% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από παγκρεατικό καρκίνο από όσους δεν άγγιζαν ζάχαρη, ούτε έπιναν σακχαρώδη ποτά.

Ενοχα και τα αποξηραμένα φρούτα

Οσοι καταναλώναν περισσότερο από ένα ή δύο σακχαρώδη αναψυκτικά, σε καθημερινή βάση, διάτρεχαν κατά 93% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν την ανίατη νόσο, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν ποτέ τέτοια ηδύποτα. Και η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων εμφανίστηκε επιβαρυντική για την υγεία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει εξευρεθεί σχέση που να συνδέει τα γλυκίσματα και τη μαρμελάδα με τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου κατά πάσα πιθανότητα επειδή οι ποσότητες που τρώμε συνήθως είναι μικρότερες, όπως και η συχνότητα με την οποία επιλέγουμε τέτοια τρόφιμα, σπανιότερη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή