Αποχρωσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοστίζει, στον αέρα

Μπορεί να μην το είχαμε σκεφθεί ποτέ, αλλά η επίσκεψή μας στην τουαλέτα όταν ταξιδεύουμε αεροπορικώς κοστίζει, όπως άλλωστε και κάθε άλλη… αυτονόητη κίνησή μας. Κινεζική αεροπορική εταιρεία, λοιπόν, αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα, υπολόγισε ότι χρειάζεται ένα λίτρο καυσίμων για κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα, όταν τα αεροπλάνα της πετούν στα 30.000 πόδια και παρότρυνε τους επιβάτες της να ανακουφίζονται από πριν, προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια και κατ’ επέκτασιν να μειώσει τις δαπάνες της. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο επιχείρημα της εταιρείας, αφού, σύμφωνα με άλλον υπολογισμό, τα καύσιμα που χρειάζονται για ένα «καζανάκι» είναι αρκετά ώστε να διανύσει ένα οικονομικό αυτοκίνητο μια απόσταση μέχρι και 10 χλμ. Κόστος σε ενέργεια και χρήμα, ωστόσο, έχει και η μεταφορά κουβέρτας και μαξιλαριού, όπως και τα βαριά περιοδικά σε κάθε κάθισμα του αεροσκάφους, για τα οποία καταναλώνονται άλλοι 60 τόνοι καυσίμων. Αν όλες αυτές οι περικοπές σημαίνουν και δραστική μείωση της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου, εντάξει, κύριοι, να το συζητήσουμε…

Κραυγαλέα… θεραπεία

Στη Μαλαισία, πάλι, όπου φαίνεται ότι η πολιτική αντιπαράθεση στο Κοινοβούλιο διεξάγεται σε… κραυγαλέους τόνους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέγεται ότι βρήκε τη λύση στο πρόβλημα: Πρότεινε τη δημιουργία ειδικής «αίθουσας θεραπείας», όπου θα στέλνονται οι φωνασκούντες βουλευτές προκειμένου να εκτονωθούν, χωρίς να ενοχλούνται και ενοχλούν, ώστε να συμπεριφέρονται κοσμίως στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς ορισμένοι βουλευτές έχουν μετατρέψει το Κοινοβούλιο, σε «ψαραγορά», όπου ο καθένας διαλαλεί την πραμάτεια του. Αν και δεν είναι κακή η ιδέα του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί, αφού κανείς δεν θέλει να κραυγάζει μόνο για να τον ακούει ο εαυτός του. Η… γοητεία του πράγματος φαίνεται ότι είναι η δημοσιότητα της κραυγής του και η ψευδαίσθηση της επιβολής της.

Χωρίς φάτνη

Οι δάσκαλοι ενός σχολείου στη Σαραγόσα της Ισπανίας, την καρδιά του ισπανικού καθολικισμού, αποφάσισαν εφέτος να μη γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τα πολλά μουσουλμανόπουλα που φοιτούν σ’ αυτό. Αυτή τουλάχιστον την εκδοχή επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ABC, σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε να μην τοποθετηθεί φάτνη στο σχολείο ούτε να γίνει ανταλλαγή δώρων, αν και τα παιδιά θα μπορούν ελεύθερα να στολίσουν τους τοίχους της σχολικής τους αίθουσας και να τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή