Εκατοντάδες θύματα τυφώνα στις Φιλιππίνες

Εκατοντάδες θύματα τυφώνα στις Φιλιππίνες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ. Τουλάχιστον 388 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και 11.000 έμειναν άστεγοι από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσε ο πανίσχυρος τυφώνας Ντούριαν στις ανατολικές Φιλιππίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού. Η βροχή που έπεσε στις πλαγιές του ηφαιστείου Μαγιόν, 350 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μανίλα, μετέτρεψε τις ηφαιστειακές στάχτες σε παχιά λάσπη, η οποία κάλυψε τα πάντα στο πέρασμά της, εξαφανίζοντας τα σπίτια από μπαμπού. Στο χωριό Νταράγκα, 20 λασπωμένα πτώματα μεταφέρθηκαν στο τοπικό γήπεδο μπάσκετ για αναγνώριση.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 146 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές και θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης», ανέφερε λίγο μετά το συμβάν ο επικεφαλής του τοπικού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού, Ρίτσαρντ Γκόρντον, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τυχόν επιζώντων. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε αργότερα ότι ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στους 388, ενώ οι αγνοούμενοι αγγίζουν τους 100.

Τουλάχιστον 11.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ σημειώθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές στις υποδομές, καθώς οι κατολισθήσεις παρέσυραν τμήματα του οδοστρώματος και γέφυρες στο πέρασμά τους. «Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή», τόνισε ο δήμαρχος της Μπικόλ.

Ο τυφώνας, ο οποίος έπληξε την ανατολική περιοχή Μπικόλ πριν από το χάραμα συνοδευόταν από ανέμους, οι οποίοι κινούνταν με ταχύτητες που έφταναν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα. Προκάλεσε ζημιές στην ηλεκτροδότηση και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ παρέσυρε τις σκεπές πολλών σπιτιών στην πόλη Λεγκάσπι. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις ο τυφώνας επρόκειτο να πλήξει την πρωτεύουσα Μανίλα, τελικά όμως μετακινήθηκε προς τα ανατολικά πλήττοντας την περιοχή Μπικόλ. Στη συνέχεια κινήθηκε δυτικά προς τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πρόκειται για τον τέταρτο σφοδρό τυφώνα που πλήττει τις Φιλιππίνες σε διάστημα τριών μηνών, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται ένας ακόμη πριν από το τέλος της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή