Νύχτα ανέλαβε την προεδρία στο Μεξικό ο Καλντερόν

Νύχτα ανέλαβε την προεδρία στο Μεξικό ο Καλντερόν

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ο Φελίπε Καλντερόν ανέλαβε και επισήμως καθήκοντα νέου προέδρου στο Μεξικό, με μια αιφνίδια μεταμεσονύκτια τελετή, προκειμένου να αποτραπούν διαμαρτυρίες στο Κογκρέσο από αριστερούς βουλευτές, οπαδούς του Ομπραντόρ, οι οποίοι επιμένουν ότι κέρδισε παράνομα τις εκλογές.

«Αναλαμβάνω την προεδρία της δημοκρατίας και μαζί μ’ αυτή τη νόμιμη εντολή να σάς υπηρετήσω για τα επόμενα έξι χρόνια», είπε ο 44χρονος Καλντερόν, στη σύντομη ομιλία του, στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου μεταμεσονύκτιας τελετής, στο προεδρικό ανάκτορο του Λος Πίνος, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Επιμένουν οι αριστεροί

Παρ’ όλ’ αυτά, οι αριστεροί βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη φυσική παρουσία του Καλντερόν στο Κογκρέσο για την ορκωμοσία του. Τόσο αυτοί, όσο και βουλευτές του συντηρητικού Κόμματος Εθνικής Δράσης (PAN) έχουν στρατοπεδεύσει έξω από την Αίθουσα των Αντιπροσώπων, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες η ορκωμοσία του Καλντερόν. Οι βουλευτές και των δυο κομμάτων παραμένουν εκεί από την Τρίτη.

Η ίδια τακτική έχει λειτουργήσει και στο παρελθόν: διαμαρτυρόμενοι αριστεροί βουλευτές κατέλαβαν το βήμα στο Κογκρέσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, υποχρεώνοντας τον Φοξ να εκφωνήσει αλλού την ομιλία του προς το έθνος.

Επικαλούμενος εκλογική νοθεία, ο 53χρονος Λοπέζ Ομπραντόρ, δημοφιλής, πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικό δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εκλογής Καλντερόν, τον οποίο κατηγορεί για εκλογικό πραξικόπημα και απαξίωση των θεσμών του Μεξικού. Στις 20 Νοεμβρίου, ο Ομπραντόρ ανακήρυξε εαυτόν νόμιμο πρόεδρο του Μεξικού, πραγματοποίησε τελετή ορκωμοσίας και όρισε υπουργικό συμβούλιο. Σφοδρός πολέμιος της φτώχειας, ο Ομπραντόρ ο οποίος έχασε τις εκλογές με λιγότερο από ένα τοις εκατό των ψήφων, κάλεσε χθες τους εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς του σε νέα μαζική διαμαρτυρία εναντίον του Καλντερόν.

Από την πλευρά του, ο Καλντερόν αρνείται να υποχωρήσει και παρά την επαπειλούμενη βία δήλωσε χθες αποφασισμένος να μεταβεί στο Κογκρέσο και να ορκιστεί κανονικά όπως ορίζει το σύνταγμα της χώρας. Τριάντα τρεις πρόεδροι και δεκάδες ξένοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, πατέρας του σημερινού προέδρου, αναμένεται να παραστούν στην τελετή.

Πολιτικός καριέρας και απόφοιτος του Χάρβαρντ, ο Καλντερόν ο οποίος θεωρείται ότι διαθέτει ισχυρά πυγμή, αλλά κανένα επικοινωνιακό χάρισμα, έχει διατελέσει υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση Φοξ. «Δεν αγνοώ την πολυπλοκότητα της πολιτικής κατάστασης, ή των διαφορών μας, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα πρέπει να τερματίσουμε τις διαφωνίες μας», είπε χθες ο Καλντερόν, μετά την ανάληψη των συμβόλων της προεδρίας από τον απερχόμενο Φοξ, στο προεδρικό ανάκτορο και πριν επιχειρήσει την είσοδό του στο Κογκρέσο.

Πάντως, σε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, το 74% των Μεξικανών εμφανίστηκε έτοιμο να αποδεχθεί την προεδρία Καλντερόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή