Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη νίκη στον Τσάβες

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετη νίκη στον Τσάβες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΚΑΣ. Προς άνετη επανεκλογή οδεύει αύριο ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, υποστηριζόμενος από τους πολυάριθμους φτωχούς που έχουν βοηθηθεί από τα κοινωνικά του προγράμματα. Ενδειξη της απήχησης της πολιτικής του είναι ότι ο υποψήφιος της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Μανουέλ Ροζάλες, αυτοαποκαλείται σοσιαλδημοκράτης και δεσμεύεται να διατηρήσει τα κοινωνικά προγράμματα.

Δέκα δημοσκοπήσεις, μεταξύ αυτών και δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Αssociated Press δίνουν στον Τσάβες προβάδισμα 20 ώς 30 ποσοστιαίων μονάδων. Ομως, η αντιπολίτευση παρουσιάζει δημοσκοπήσεις δύο εταιρειών με τις οποίες διατηρεί στενές σχέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο Ροζάλες έχει πιθανότητες εκλογής.

Την Πέμπτη, ο Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε ότι η αστυνομία απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του Ροζάλες, η οποία θα χρησιμοποιείτο για να επηρεάσει, την τελευταία στιγμή, τη διάθεση του εκλογικού σώματος. «Ηθελαν να πουν ότι ο Τσάβες έβαλε να τον σκοτώσουν για να προκαλέσουν χάος», είπε ο Ούγκο Τσάβες. Σύμφωνα με τις αρχές, βρέθηκε όπλο με τηλεσκοπική διόπτρα, που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του Ροζάλες, ενώ συνελήφθη αξιωματικός του ναυτικού.

Δημοψήφισμα

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τσάβες ότι έχει χρησιμοποιήσει τους πόρους και τις δυνατότητες που του δίνει το κράτος για να προωθήσει την επανεκλογή του. Ο Τσάβες αντίθετα κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι λαμβάνει χρήματα και υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Ο Τσάβες έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία με τρίωρη συνέντευξη Τύπου, στην οποία δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει μειώσει τη φτώχεια, έχει μειώσει την ανεργία και έχει προωθήσει την ανάπτυξη της Βενεζουέλας. Στη συνέντευξη, ερωτήθη για την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία αποκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους διάβολο. «Κάποιος πρέπει να πει στο διάβολο ότι είναι διάβολος» είπε. «Απορώ γιατί προσβλήθηκαν».

Ο Τσάβες, που έχει επικρατήσει με διαφορά σε όλες τις αναμετρήσεις των τελευταίων οκτώ ετών, απείλησε ότι αν η αντιπολίτευση δεν δεχθεί τη νίκη του, θα προκηρύξει νέο δημοψήφισμα. «Η αντεπίθεσή μου σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση θα είναι ένα δημοψήφισμα, στις 2 Φεβρουαρίου, για να ρωτήσω τη χώρα αν θέλει να αλλάξει το σύνταγμα για να επιτρέπεται η επ’ αόριστον επανεκλογή του προέδρου», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή