Οι οπαδοί «Υπέρ» του ρατσισμού και η πραγματικότητα

Οι οπαδοί «Υπέρ» του ρατσισμού και η πραγματικότητα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοαποκαλούνται «Οι Υπέρ». Είναι οι σκληρότεροι των σκληροπυρηνικών ποδοσφαιρικών οπαδών της Γαλλίας, οι οποίοι θεωρούνται ρατσιστές, ακροδεξιοί, αντισημίτες και εξαιρετικά βίαιοι. Για δύο δεκαετίες δρούσαν ανοικτά εντός συγκεκριμένων ομάδων, χωρίς μεγάλη παρέμβαση από την πλευρά της αστυνομίας. Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου ομάδα υπερ-δεξιών οπαδών της Παρί Σάν Ζερμέν (PSG) προκάλεσε σειρά επεισοδίων, τα οποία οδήγησαν στον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εξ αυτών από μαύρο αστυνομικό. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, υποσχέθηκε να καθαρίσει το γήπεδο της Παρί ακόμα κι αν χρειαστεί να απομακρύνει όλους τους φιλάθλους.

Ωστόσο, διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι η κυβέρνηση, η PSG και ο επίσημος σύνδεσμος των φιλάθλων της ομάδας δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου φοβούμενοι μήπως απομακρύνουν τους φιλάθλους.

Η αστυνομία γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο κίνδυνος να σημειωθούν έκτροπα στον αγώνα της Πέμπτης στο Παρκ ντε Πρενς με τη Χάποελ Τελ Αβίβ ήταν μεγάλος. Δεκάδες οπαδοί της Παρί κυνήγησαν και στρίμωξαν τον Γαλλοεβραίο Γιανίβ Χαζούτ, 25 ετών, φωνάζοντας: βρωμοεβραίε, βρωμιάρη αράπη» και «ο Λεπέν για πρόεδρος» και «θάνατος στον Εβραίο».

Οταν το πλήθος απείλησε να σκοτώσει τον Χαζούτ, αστυνομικός με πολιτικά, ο 32χρονος Αντουάν Γκρανομόρ, πυροβόλησε θανάσιμα τον 25χρονο τεχνίτη Ζουλιέν Κεμενέρ και τραυμάτισε τον 26χρονο οδηγό φορτηγού, Μουνίρ Μπουζαέρ. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο Κεμενέρ ήταν μέλος των Βoulogne Boys, ενός συνδέσμου ακροδεξιών οπαδών της PSG. Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν ο Γκρανομόρ ενήργησε όντας σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι. «Σας λέω ο μπάτσος τον έφαγε. Δεν ήταν αυτοάμυνα», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Τρίτης, ο Λεπέν κατηγόρησε τον εισαγγελέα για απόπειρα συκοφάντησής του, καθώς προσπάθησε να τον συνδέσει με το ρατσιστικό επεισόδιο της 23ης Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι θα υποβάλει μήνυση. Το μήνυμα του Λεπέν αντανακλά ολόκληρη τη Γαλλία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde την περασμένη εβδομάδα, το 17% των ερωτηθέντων προτίθεται να ψηφίσει τον Λεπέν στις εκλογές του Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή