Το «όπλο παρά πόδα» έχουν όλοι στον Λίβανο

Το «όπλο παρά πόδα» έχουν όλοι στον Λίβανο

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα έντασης, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να κατηγορούν αλλήλους ότι ελέγχονται από ξένες δυνάμεις και τη Βηρυτό γεμάτη από στρατιώτες και αστυνομικούς, εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ συνέρρευσαν χθες στο κέντρο της πόλης ζητώντας την παραίτηση της λιβανέζικης κυβέρνησης. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κ. Φουάντ Σινιόρα έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της φιλοσυριακής αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κ. Χασάν Νασράλα καλούσε τον λαό του Λιβάνου σε διαρκείς διαδηλώσεις μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.

Ηδη, από χθες το πρωί η Βηρυτός είχε γεμίσει από χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς εν αναμονή της διαδήλωσης της Χεζμπολάχ. Στο κέντρο της πόλης ισχυρά στρατεύματα με την υποστήριξη τανκς και τεθωρακισμένων οχημάτων έστηναν οδοφράγματα και έπαιρναν θέσεις στις εισόδους της πόλης. Οι διαδηλωτές έχουν προγραμματίσει καθιστική διαμαρτυρία έξω από την έδρα της κυβέρνησης. Η κατάσταση είναι ηλεκτρισμένη με τον Τύπο του Λιβάνου να αντικατοπτρίζει στα πρωτοσέλιδά του τις διαφορές που υπάρχουν στη χώρα· άλλες εφημερίδες κάνουν λόγο για την ανάγκη πολιτικών αλλαγών και άλλες καλούν το λαό να μην υποχωρήσει.

Η φιλοσυριακή οργάνωση Χεζμπολάχ κατηγορεί τον κ. Σινιόρα και την κυβέρνησή του για ανικανότητα και διαφθορά και έχει καλέσει το λαό του Λιβάνου να συμμετάσχει σε ειρηνικές διαδηλώσεις μέχρι να πέσει η κυβέρνηση. Η νέα πολιτική κρίση στον Λίβανο ξέσπασε όταν έξι υπουργοί της Χεζμπολάχ αποχώρησαν από την κυβέρνηση αφότου απορρίφθηκε το αίτημα της Χεζμπολάχ να της δοθούν περισσότερες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τη δολοφονία στις 21 Νοεμβρίου του Πιερ Τζεμαγιέλ ηγέτη των μαρωνιτών χριστιανών και επικριτή της Συρίας και της Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση όμως κατηγορεί τον κ. Σινιόρα ότι δεν τη στήριξε κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ το καλοκαίρι και χαρακτήρισε την κυβέρνηση μαριονέτα των ΗΠΑ. «Καλούμε όλους του Λιβανέζους από κάθε περιοχή και κόμμα να λάβουν μέρος σε μια ειρηνική και πολιτισμένη διαδήλωση προκειμένου να απαλλαγούμε από μια ανίκανη κυβέρνηση που απέτυχε στην αποστολή της», δήλωσε χθες το πρωί από τηλεοράσεως ο Χασάν Νασράλα.

Ο κ. Σινιόρα δήλωσε «δεν θα επιτρέψουμε πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πορεία μας, καθώς η κυβέρνησή μας είναι νόμιμη και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου». Ο κ. Σινιόρα αναφερόταν στον φιλοσύρο πρόεδρο του Λιβάνου κ. Εμίλ Λαχούντ, ο οποίος είχε κηρύξει την κυβέρνηση αντισυνταγματική μετά την αποχώρηση των σιιτών υπουργών. Η κυβέρνηση κατηγορεί τη Χεζμπολάχ ότι προσπαθεί να τη ρίξει για να εμποδίσει τη δίκη, από διεθνές δικαστήριο, των υπόπτων για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

Πάντως πολλοί Λιβανέζοι, εξαιτίας της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα, φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν βίαιες. Η ένταση μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών μουσουλμάνων είναι μεγάλη. Ομοίως και οι χριστιανοί είναι διαιρεμένοι καθώς μερίδα υποστηρίζει τη φιλοδυτική κυβέρνηση και άλλοι τη Χεζμπολάχ και τα φιλοσυριακά κόμματα.

Η εμφυλιοπολεμική βία καλά κρατεί στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αποχώρησαν από το Ιράκ και οι τελευταίοι Ιταλοί στρατιώτες παραδίδοντας τον έλεγχο της βάσης τους, που βρίσκεται στα νότια της χώρας, στις ντόπιες δυνάμεις. Μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας, Νουρί αλ Μαλίκι, να εξήγγειλε προχθές κατά τη συνάντηση με τον Τζορτζ Μπους στο Αμμάν, ότι το Ιράκ θα είναι έτοιμο να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης μέχρι τον Ιούνιο, αλλά η βία στη χώρα μαίνεται με αμείωτη ένταση. Χθες πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη και το Κιρκούκ. Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα αμερικανικά ελικόπτερα έβαλαν εναντίον θέσεων ανταρτών σε σουνιτικό προπύργιο της Βαγδάτης, απαντώντας στα πυρά που δέχθηκαν νωρίτερα τα συμμαχικά στρατεύματα από εξτρεμιστές, κρυμμένους μέσα στα σπίτια της συνοικίας. Στη διάρκεια των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες, ανεβάζοντας σε 2.883 τον αριθμό των αμερικανικών απωλειών από την έναρξη της εισβολής. Μέσα στον Νοέμβριο σκοτώθηκαν συνολικά εβδομήντα Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ τον Οκτώβριο, που ήταν και το Ραμαζάνι, οι ΗΠΑ θρήνησαν 104 νεκρούς στρατιώτες. Αυτά τα ζοφερά στοιχεία εξώθησαν την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάργκαρετ Μπέκετ, να χαρακτηρίσει παράλογη οιαδήποτε προθεσμία ή τελεσίγραφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή