Αποχρωσεις

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές μετά μουσικής

Οι κάτοικοι του βασιλείου του Μπουτάν στους πρόποδες των Ιμαλαΐων θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους. Αν και οι γενικές εκλογές αργούν ακόμη, καθώς έχουν προγραμματιστεί για το 2008, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι. Κι επειδή δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, η αρμόδια αρχή έχει αναλάβει να μυήσει τους πολίτες στα μυστικά της εκλογικής διαδικασίας και μάλιστα… τραγουδιστά. Οι δυο κρατικοί ραδιοσταθμοί του Μπουτάν μεταδίδουν τραγούδια, γραμμένα ειδικά για τις εκλογές, τα οποία προσφέρουν στους 400.000 όλους κι όλους εκλογείς του, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών. Παράλληλα με τα τραγούδια, η αρμόδια Εκλογική Επιτροπή έχει προχωρήσει στην έκδοση εκλογικού οδηγού αλλά κι ενός κινηματογραφικού φιλμ, στο οποίο έχει αποτυπωθεί με λεπτομέρειες μια εικονική εκλογική διαδικασία, τον περασμένο Αύγουστο. Ολοι αδαείς, άλλωστε, μικροί και μεγάλοι, μαθαίνουν ευκολότερα μετά μουσικής.

«Το κορίτσι στο κελάρι»

Τίποτα δεν άκουσε Βρετανός εκδότης από τα όσα η ίδια, αλλά και οι δικηγόροι της είπαν, παρακάλεσαν, ή ακόμη και απείλησαν όσους θα επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν την προσωπική της τραγωδία. Ο εκδοτικός οίκος Hodder&Stoughton κυκλοφόρησε το βιβλίο του με την ιστορία της Νατάσας Κάμπους, της νεαρής Αυστριακής, η οποία απήχθη σε ηλικία μόλις 10 ετών κι έμεινε φυλακισμένη από τον απαγωγέα της για μια ολόκληρη οκταετία, κλεισμένη στο κελάρι του σπιτιού του. Το βιβλίο των 260 σελίδων έγραψαν δυο δημοσιογράφοι και συνοδεύεται από ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου, όπου διαβεβαιώνεται ότι κινείται εντός των επιτρεπτών ορίων του νόμου κι ότι δεν θα επιχειρήσει προώθηση του βιβλίου πέραν των βρετανικών συνόρων. Ωστόσο, άμεση υπήρξε η κινητοποίηση του δικηγόρου της κοπέλας, ο οποίος απείλησε με αγωγή με την εφημερίδα «Τάιμς», η οποία έσπευσε να αναδημοσιεύσει αποσπάσματα του επίμαχου βιβλίου, ευθύς αμέσως μετά την επίσημη μετάφρασή του.

Ευχές για καλό σκοπό

Αλήθεια, αναρωτηθήκατε ποτέ, ποιο μπορεί να είναι το χρηματικό ποσό, που συγκεντρώνεται στα ανά τον κόσμο σιντριβάνια, όπου όλοι εμείς ρίχνουμε κάτι τι, προκειμένου να εκπληρωθούν οι κρυφές επιθυμίες μας; Από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς περιπτώσεις η «Φοντάνα ντι Τρέβι» στη Ρώμη, απ’ όπου θεωρεί υποχρέωσή του ν’ αφήσει τον οβολό του, ο ευσυνείδητος επισκέπτης της ιταλικής πρωτεύουσας. Απ’ αυτή, λοιπόν, άρχισαν και οι σχετικές μετρήσεις της εταιρείας «Teamspirit», σύμφωνα με την οποία πάνω από 4,4 εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν, ετησίως, στα νερά τέτοιου είδους σιντριβανιών. Ενα διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν, δηλαδή, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί για καλό, φιλανθρωπικό σκοπό, όπως προτείνεται από αρμόδιους παράγοντες.

Πρότυπα ομορφιάς

Η συζήτηση που άρχισε προ μηνών στην Ισπανία για την απομάκρυνση των ισχνών μοντέλων από την πασαρέλα συνεχίζεται στην Ιταλία, όπου έθεσε το θέμα η υπουργός Τζιοβάνα Μελάντρι αρμόδια για θέματα αθλητισμού και νεολαίας. Η υπουργός, λοιπόν, ζήτησε από τους σχεδιαστές, τους οίκους και όλους όσοι εμπλέκονται στον φανταχτερό κόσμο της μόδας να πιέσουν οι ίδιοι την κυβέρνηση, ώστε να θέσει ορισμένους κανόνες, οι οποίοι θα προσδώσουν ένα υγιέστερο πρότυπο ομορφιάς. Οι γνώμες ως γνωστόν διίστανται, αλλά η κυρία υπουργός έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να είναι αυτό το υγιές πρότυπο της ομορφιάς: αναφέρθηκε στη θεσπέσια Μόνικα Μπελούτσι και παρότι θα μπορούσε κάποιος να της προσάψει (της υπουργού, εννοείται)… εθνικιστικό κίνητρο, αφού η Μπελούτσι είναι Ιταλίδα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλοί θα συμφωνούσαν ανεπιφύλακτα μαζί της.Μαρια Σωνιδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή