«Για σίγουρα κέρδη, επενδύστε στις σχέσεις»

«Για σίγουρα κέρδη, επενδύστε στις σχέσεις»

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εκατομμυριούχος για να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται. «Ζήστε πλουσιοπάροχα ό,τι κι αν βγάζετε», είναι η νέα φιλοσοφία συγγραφέων πετυχημένων βιβλίων, ερευνητών, κοινωνιολόγων… Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι τα χρήματα δεν μπορούν να εξαγοράσουν την αγάπη – το λέει και το τραγούδι. Ομως φέρνουν ή δεν φέρνουν τελικά την ευτυχία; Κι αν όχι, ποιος δεν πιστεύει πως αν βγάλει περισσότερα χρήματα στο μέλλον, δεν θα είναι πιο ολοκληρωμένος, πιο χαρούμενος;

Διάσημη έρευνα των διοργανωτών της αμερικανικής λοταρίας αποδεικνύει πως κανένας τυχερός που κέρδισε κάποιο αμύθητο ποσό δεν είναι πιο ευτυχισμένος από όλους εμάς. Ακόμη πιο πρόσφατη έρευνα, η World Values Survey, φτάνει στο συμπέρασμα ότι η επιδίωξή μας να αποκτήσουμε περισσότερα υλικά αγαθά μπορεί να λειτουργεί τελικά σαν τον «πιο ανασταλτικό παράγοντα για αληθινή ευτυχία». Και σύμφωνα με μετρήσεις της Royal Economic Society «ακόμη και η εντυπωσιακή αύξηση του πλούτου οδηγεί σε μηδαμινές αλλαγές στις συμπεριφορές».

Αν δεν μπορεί να μας βοηθήσει η οικονομική μας κατάσταση να νιώθουμε καλύτερα, τότε τι μπορεί; Η υπεύθυνη σε θέματα ευημερίας, Λίζα Γουίν, λέει πως πρέπει να θέτουμε τη συγκεκριμένη ερώτηση στον εαυτό μας πολύ πιο συχνά. «Είναι απίστευτο πόσοι πολλοί άνθρωποι κατηγορούν την οικονομική τους κατάσταση για τα προβλήματά τους, πιστεύοντας ότι αν είχαν περισσότερα, θα ήταν ευτυχισμένοι. Δεν καθόμαστε να σκεφτούμε τι θα μας έκανε πραγματικά ευτυχισμένους. Μάθαμε να πιστεύουμε ότι η σωστή απάντηση είναι «τα λεφτά» και ακριβώς επειδή δεν καταλαβαίνουμε πόσο λάθος σκεφτόμαστε, επιδιώκουμε μικρές απολαύσεις, τις οποίες πληρώνουμε ακριβά μακροπρόθεσμα. Εργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο για να… θησαυρίσουμε και τελικά ζούμε λιγότερο».

Η συγγραφέας του βιβλίου «A girl’s best friend is her money», Τζάσμιν Μπιρτλς, γράφει ότι «ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ότι ζούμε σε έναν βαθύτατα υλιστικό, καταναλωτικό κόσμο. Το μήνυμα που εισπράττουμε καθημερινά είναι ότι αν κατέχουμε περισσότερα πράγματα, αν ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια και μπαρ, θα είμαστε αυτομάτως πιο ευτυχισμένοι, πιο περιζήτητοι, πιο ανεβασμένοι. Πρόκειται για ολέθρια άποψη».

Δεν βοηθάει και το γεγονός ότι μας «χαρίζονται» καθημερινά χρήματα και «δωρεάν» κάρτες από τράπεζες και εταιρείες επενδύσεων. Γινόμαστε καταναλωτές «πλαστικού, φανταστικού χρήματος», χρεωμένοι μέχρι εκεί που δεν φτάνει, χωρίς να γνωρίζουμε ότι το χρέος προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα υγείας με αρκετούς γιατρούς να ειδικεύονται πλέον σε όσους ζουν με τον εφιάλτη του πλαστικού χρήματος. Το στρες έχει συνδεθεί με τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια και η αγωνία για τη μηνιαία εξόφληση καρτών και δανείων βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Ορισμένοι από τους πελάτες της Λίζα Γουίν (www.prosperitycoaching.com) ανήκουν στην κατηγορία «των μίζερων πλουσίων», όπως τους αποκαλεί. «Πάσχουν από το σύνδρομο των χρυσών χειροπέδων. Μπορεί να θεωρούνται υψηλόμισθοι, αλλά δεν βλέπουν ποτέ το σπίτι τους και δεν απολαμβάνουν πια ούτε στιγμές με τον σύντροφο και την οικογένειά τους». Οποιον κι αν έχει ρωτήσει γιατί θέλει χρήματα, απαντά με τρεις λέξεις, «ελευθερία, ασφάλεια, χαρά». Εκείνη πάλι τους συμβουλεύει να βρουν άλλους τρόπους για να είναι ευτυχισμένοι, να δουν φίλους, να κοιτάξουν την υγεία τους, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή