Ατύχησε η Σεγκολέν στη Μέση Ανατολή

Ατύχησε η Σεγκολέν στη Μέση Ανατολή

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επομένη της επίσκεψης της υποψηφίας των Γάλλων Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη Μέση Ανατολή, πολλοί αναλυτές διερωτώνται αν το ανερχόμενο αστέρι της γαλλικής πολιτικής είναι τυπική οπορτουνίστρια, η οποία προβαίνει σε δηλώσεις ελαφρά τη καρδία, ή τυχαίνει να αγνοεί βασικούς κανόνες της διεθνούς πολιτικής.

Η περιοδεία της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο και στο Ισραήλ αποσκοπούσε στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2007 («Θέλω να τα καταφέρω εξίσου καλά στο εξωτερικό, όπως και εδώ») και της άμβλυνσης της εικόνας μιας «ελαφρών βαρών» πολιτικού, συγκριτικά με τον υποψήφιο της Δεξιάς Νικολά Σαρκοζί. Η περιοδεία όμως, ενώ ξεκίνησε με γαλλική φινέτσα, κατέληξε να χαρακτηριστεί επεισοδιακή, εξαιτίας του εγκλωβισμού της Ρουαγιάλ στα δίχτυα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο, είναι η πρώτη φορά που Γάλλος πολιτικός αξιωματούχος επισκέπτεται τα παλαιστινιακά εδάφη. Η κυρία Ρουαγιάλ μάλιστα είχε εκφράσει την επιθυμία της να συναντηθεί με την ηγεσία της οργάνωσης (τρομοκρατική για τις ΗΠΑ και την Ε. Ε), κάποιοι την απέτρεψαν όμως και η επίμαχη συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε. Ομως, η Σεγκολέν διακηρύξε ενώπιον Παλαιστίνιων φοιτητών την ανάγκη να επαναληφθεί η διεθνής βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό, προσθέτοντας ότι σ’ αυτόν τον τομέα η ευρωπαϊκή πολιτική εμφανίζει «έλλειψη συνοχής».

Η επίσκεψη της Σεγκολέν φαίνεται ότι εκτροχιάστηκε εν μέρει στον Λίβανο. Η συνάντησή της με σιίτη υπουργό της Χεζμπολάχ «ατύχησε», δεδομένου ότι συνεργάτης του Νασράλα, παρουσία της, συνέκρινε την τακτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή με αυτήν των ναζιστών! Η Ρουαγιάλ δεν απάντησε στις δηλώσεις του υπουργού. Προφασίστηκε μάλιστα ότι δεν τις άκουσε καν. Φαίνεται όμως ότι ύστερα από αυτό επεισόδιο, η πολεμική της αντιπολίτευσης ξεκίνησε. Εκπρόσωποι της Δεξιάς δήλωσαν ότι η Σεγκολέν αποδυνάμωσε τη θέση της Γαλλίας στον Λίβανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή