Αυξήσεις μισθών εισηγείται ο ηγέτης του SPD, Κ. Μπεκ

Αυξήσεις μισθών εισηγείται ο ηγέτης του SPD, Κ. Μπεκ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Κοινή έκκληση για αύξηση των μισθών απηύθυναν ο επικεφαλής των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Κουρτ Μπεκ και το στέλεχος της πανίσχυρης συνδικαλιστικής οργάνωσης, IG Metall, Ντέτλεφ Βέτσελ, επικαλούμενοι τους θετικούς οικονομικούς δείκτες. «Είναι καιρός για αξιοπρεπείς μισθολογικές συμφωνίες», ανέφερε ο Μπεκ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Μπιλντ». Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με την έντονη κοινωνική αναταραχή, που έχει ξεσπάσει στον χώρο της υγείας, καθώς χιλιάδες γιατροί, οδοντίατροι και νοσηλευτές κατέβηκαν χθες στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Αξιοπρεπείς συμφωνίες

«Τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν πολύ συντηρητικές, σήμερα όμως μπορούμε να προχωρήσουμε σε αξιοπρεπείς συμφωνίες, επειδή μέσω αυτών υποστηρίζουμε την εγχώρια οικονομία και δίνουμε μεγαλύτερα περιθώρια δράσης στους ανθρώπους», δήλωσε στη συνέντευξή του ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης. «Η οικονομική κατάσταση το 2007 θα είναι σαφώς καλύτερη από ό, τι φέτος. Η επόμενη συμφωνία λοιπόν θα πρέπει να αντανακλά το θετικό κλίμα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Βέτσελ. Ωστόσο η οικονομική ευφορία δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αισιοδοξία στους κόλπους της κοινωνίας. Αντίθετα οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας πυροδοτούν κοινωνική έκρηξη, καθώς σαράντα και πλέον οργανώσεις συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση. Πάνω από το ένα τρίτο των 100.000 ιατρείων της χώρας παρέμειναν κλειστά. Κύριο επιχείρημα των απεργών είναι πως οι αλλαγές θα επιβαρύνουν κυρίως τους ασφαλισμένους και πως τα μεγαλύτερα θύματα των μεταρρυθμίσεων θα είναι οι ίδιοι ασθενείς.

Σε μία άλλη εξέλιξη οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες εξετάζουν και πάλι το ενδεχόμενο απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, NPD, μετά τις ανησυχίες για την εκλογική ενίσχυσή του στις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτήν τη φορά όμως το SPD μελετά προσεκτικά τα επόμενα βήματά του, φοβούμενο δεύτερη ταπείνωση, αφού η πρώτη προσπάθειά του να τεθεί εκτός νόμου το NPD το 2003 είχε αποτύχει παταγωδώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή