Μείωση πυρηνικών, ανανέωση υποβρυχίων προτείνει ο Μπλερ

Μείωση πυρηνικών, ανανέωση υποβρυχίων προτείνει ο Μπλερ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα σχέδιά του για τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει η Βρετανία παρουσίασε χθες το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, στη Βουλή των Κοινοτήτων ενώ τόνισε την ανάγκη για ανανέωση του στόλου των υποβρυχίων επικαλούμενος τους κινδύνους από χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Αναφερόμενος ειδικότερα στην πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, ο κ. Μπλερ τόνισε ότι «θα ήταν απερίσκεπτο και επικίνδυνο για τη Βρετανία να εγκαταλείψει την πυρηνική της ασπίδα». Και πρόσθεσε, ότι η Βρετανία θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα των ΗΠΑ για την επέκταση των πυραύλων Trident μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940.

Ειδικότερα, πρότεινε να μειωθούν από σχεδόν 200 σε 160 οι πυρηνικές κεφαλές Trident που εκτοξεύονται από τα υποβρύχια Vanguard. Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την προτεινόμενη μείωση ως ελιγμό του κ. Μπλερ προκειμένου να πείσει όσους βουλευτές του κόμματός του τάσσονται κατά της κατοχής πυρηνικών όπλων ότι πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα η ανανέωση του στόλου των υποβρυχίων. Κι αυτό γιατί πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος θεωρούν περιττή τη δαπάνη των περίπου 40 δισ. δολαρίων στα οποία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το κόστος της νέας γενιάς υποβρυχίων για βαλλιστικούς πυραύλους.

Παράλληλα, ο κ. Μπλερ δήλωσε πως η Βρετανία μπορεί να μειώσει τα υποβρύχια Trident σε τρία από τέσσερα χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα περιορισθεί η αποτελεσματικότητα του βρετανικού πυρηνικού οπλοστασίου. Από το 1997, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το κυβερνών Εργατικό κόμμα, οι πυρηνικές κεφαλές της Βρετανίας έχουν μειωθεί κατά το 1/3 σε ελαφρώς λιγότερες από 200. Ο κ. Μπλερ επιμένει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα οι σχετικές αποφάσεις δεδομένου του χρόνου που θα χρειασθεί για την κατασκευή νέων υποβρυχίων. Αναμένεται, πάντως, ότι ο κ. Μπλερ θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τους βουλευτές του, ορισμένοι από τους οποίους τον επικρίνουν ήδη ότι προσπαθεί να εκβιάσει τη λήψη αποφάσεων προτού εγκαταλείψει την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή