Παραιτήθηκε ο Μπόλτον από πρέσβης στον ΟΗΕ

Παραιτήθηκε ο Μπόλτον από πρέσβης στον ΟΗΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον υπέβαλε χθες την παραίτησή του, καθώς κατέστη σαφές ότι η Γερουσία δεν επρόκειτο να επικυρώσει το διορισμό του. Η αποχώρηση του Μπόλτον είναι ένα ακόμη δείγμα του «ξηλώματος»  των νεοσυντηρητικών, μετά και την αποπομπή του Ντόναλντ Ράμσφελντ από το υπουργείο Αμυνας.

Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Μπους δήλωναν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει το διορισμό του Μπόλτον από την Γερουσία, προτού αναλάβουν οι νέοι γερουσιαστές που εξελέγησαν στις 7 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή ο έλεγχος του σώματος περάσει στους Δημοκρατικούς. Ομως, οι σκληρές πολιτικές θέσεις του Μπόλτον έχουν προξενήσει αντιδράσεις και στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών, με αποτέλεσμα να μην έχει ούτε τώρα την απαιτούμενη υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόλτον είχε τοποθετηθεί στον ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2005 με «προσωρινό» διορισμό, ο οποίος παρέκαμπτε τη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του από τη Γερουσία. Μετά τις αρχικές δηλώσεις επιφανών νεοσυντηρητικών ότι τα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ πρέπει «να βουλιάξουν στο ποτάμι», ο Μπους επιχείρησε να επιβάλει τη ριζική μεταρρύθμιση του διεθνούς οργανισμού.

Ομως, η τοποθέτηση Μπόλτον δεν απέφερε τις αναμενόμενες προόδους στον τομέα της μεταρρύθμισης, ενώ οι θέσεις του κατέστησαν συχνά δυσχερή τη συνεργασία του με τους υπόλοιπους πρέσβεις. Ο Μπόλτον ενορχήστρωνε τις απόπειρες για επιβολή σκληρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα, στη Χεζμπολάχ και γενικά στους εχθρούς της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απογοητευμένος ο Μπους

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Μπόλτον αναφέρει ότι τερματίζει την περίοδο υπηρεσίας του προς την κυβέρνηση Μπους, καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν προτίθεται να αναλάβει κάποιο άλλο αξίωμα. «Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που ένας μικρός αριθμός γερουσιαστών απέτρεψε την ολομέλεια της Γερουσίας από το να ψηφίσει τον Μπόλτον», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους. Οι αντίπαλοι του Μπόλτον επικράτησαν στο εσωτερικό της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας, προτού καν φθάσει η υπόθεση στην ολομέλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή