Στο φως τα σύμβολα του Μαξεντίου

Στο φως τα σύμβολα του Μαξεντίου

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σύμβολα του μεγαλείου του αυτοκράτορα Μαξεντίου ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφής στη Ρώμη. Ολα τους είχαν ταφεί με ιδιαίτερη φροντίδα μετά την ήττα του από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο με στόχο τη διατήρησή τους και τη φύλαξή τους από τα χέρια των εχθρών.

Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στον λόφο του Παλατινάτου, κοντά στο Κολοσσαίο, έφεραν στο φως τρεις λόγχες και τέσσερα ακόντια σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για τα μοναδικά του είδους που διαθέτουμε.

Η Κλεμεντίνα Πανέλα, η αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον ανεκτίμητο θησαυρό, υποστηρίζει ότι τα αυτοκρατορικά σύμβολα πρέπει να ετάφησαν από ανθρώπους του ηττημένου αυτοκράτορα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ανάμνηση του αυτοκράτορα μετά την ήττα του από τον Μέγα Κωνσταντίνο.

«Από τη στιγμή που έχασε, ήταν αδύνατο να εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα αντικείμενα αυτά και φυσικά δεν έπρεπε να πέσουν στα χέρια του εχθρού», λέει η κ. Πανέλα. Κάποια από τα αντικείμενα που βρέθηκαν αποτελούσαν μέρος κάθε επίσημης δημόσιας εμφάνισης του αυτοκράτορα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ένα αυτοκρατορικό σκήπτρο διακοσμημένο με ανάγλυφο λουλούδι και μια υδρόγειος σφαίρα, όπως και σειρά άλλων σφαιρών από γυαλί, που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν συμβολική αναπαράσταση της Γης.

Ολα τους βρέθηκαν περιτυλιγμένα με λινό και μεταξωτό ύφασμα μέσα σε ξύλινα κιβώτια θαμμένα σε ένα μικρό ιερό. Από το βάθος που βρέθηκαν οι επιστήμονες τεκμαίρονται ότι χρονολογούνται από τις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.

Περίτεχνο σκήπτρο

«Ολα αυτά τα ευρήματα ανήκαν στον αυτοκράτορα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το σκήπτρο, που είναι εξαιρετικά περίτεχνο, και προφανώς δεν έπρεπε να πέσει στα χέρια κανενός άλλου», κατέληξε η κυρία Πανέλα. «Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως τέτοια ευρήματα», εξηγεί ο Αντζελο Μποτίνι, έφορος αρχαιοτήτων της Ρώμης. «Ομως, έχουμε δει απεικονίσεις τους σε νομίσματα και τοιχογραφίες».

Τέλος, ο καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας Δαρείος Α. Αρια επισημαίνει ότι η ανακάλυψη είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς τα σύμβολα του μεγαλείου του Μαξεντίου ετάφησαν από τους πιστούς του οπαδούς έτσι ώστε να σωθούν. Ολα αντιπροσωπεύουν τη ρώμη του συγκεκριμένου αυτοκράτορα». Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στον λόφο του Παλατινάτου εξακολουθούν να βρίσκονται θαμμένοι ανεκτίμητοι θησαυροί από την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή