ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Βελτιωμένη αλλά κρίσιμη η κατάσταση του Πινοσέτ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του 91χρονου Αουγκούστο Πινοσέτ, πρώην δικτάτορα της Χιλής, η οποία ωστόσο παραμένει κρίσιμη. Ο Πινοσέτ υπέστη έμφραγμα την περασμένη Κυριακή και υπεβλήθη σε εγχείρηση, πριν από την οποία ένας καθολικός ιερέας του έδωσε την τελευταία κοινωνία, καθώς οι γιατροί δεν ήταν αισιόδοξοι για το αν ο πρώην δικτάτορας θα επιζούσε. Τα προβλήματα υγείας έχουν βοηθήσει τον Πινοσέτ να αποφύγει τη δίκη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στη Χιλή (1973-1990). Και αυτή τη φορά, εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του, δικαστήριο της Χιλής αποφάσισε να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο είχε τεθεί ο Πινοσέτ πριν από μία εβδομάδα κατηγορούμενος για τη δολοφονία αντιφρονούντων το 1973.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Συλλήψεις υπόπτων στην Αίγυπτο

ΚΑΪΡΟ. Ενας Αμερικανός, εννέα Γάλλοι, δύο Βέλγοι και σημαντικός αριθμός Αιγυπτίων, Σύρων και Τυνήσιων έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο ως ύποπτοι για συμμετοχή σε μυστική ισλαμική οργάνωση που ευθύνεται για τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η αιγυπτιακή αστυνομία ανέφερε πως τα εν λόγω άτομα έχουν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο με το πρόσχημα ότι είναι φοιτητές αραβικών και ισλαμικών σπουδών, ενώ στην πραγματικότητα συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η οργάνωση, της οποίας θεωρούνται μέλη, αποτελεί σκέλος διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης και σύμφωνα, πάντα, με την αιγυπτιακή αστυνομία, οι έρευνες κατέδειξαν ότι οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να στρατολογήσουν άλλους, να λάβουν μέρος στον ιερό πόλεμο των Αράβων και να μεταβούν στο Ιράκ, όπου θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν επιχειρήσεις. Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι συλλήψεις έγιναν πριν από μία εβδομάδα, αλλά δεν ανακοινώθηκαν αμέσως, καθώς δεν επιτρεπόταν στους συλληφθέντες να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

40 χρόνια σε Αμερικανό για βιασμό

ΜΑΝΙΛΑ. Αμερικανός πεζοναύτης καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό γυναίκας, στις Φιλιππίνες, προ έτους, σε μια υπόθεση η οποία είχε διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών. Αλλοι τρεις πεζοναύτες, οι οποίοι κατηγορούντο για συνεργία, αθωώθηκαν. Η 23χρονη γυναίκα, γνωστή με το ψευδώνυμο «Νικόλ», είχε κατηγορήσει τον 21χρονο πεζοναύτη Ντάνιελ Σμιθ από το Μιζούρι ότι τη βίασε ενώ ήταν μεθυσμένη και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι παρακολουθούσαν, επευφημώντας τον δράστη, σε αμερικανική ναυτική βάση δυτικά της Μανίλας. Ο δράστης καταδικάστηκε επίσης στην καταβολή αποζημίωσης 2.000 δολαρίων στο θύμα.

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΒΙΕΤΝΑΜ

1.000 τα θύματα του Ντουριάν

ΝΤΑΡΑΓΚΑ (ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ). Περισσότεροι από χίλιοι νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός που άφησε στο πέρασμά του από τις Φιλιππίνες ο τυφώνας «Ντουριάν». Μέχρι στιγμής, έχουν ανευρεθεί οι σοροί 450 θυμάτων, που ενταφιάζονται εν τάχει σε ομαδικούς τάφους εξαιτίας του φόβου των επιδημιών. Εξακολουθούν όμως να αγνοούνται περισσότερα από 600 άτομα και κάθε ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί έχει χαθεί, καθώς καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης όταν κατέρρευσαν οι πλαγιές του ηφαιστείου Μαγιόν εξαιτίας των ισχυρότατων βροχοπτώσεων που προκάλεσε ο «Ντουριάν». Ενώ οι Φιλιππίνες θρηνούν τους νεκρούς, ο φονικός τυφώνας εξακολουθεί την καταστρεπτική του πορεία προς το Βιετνάμ, όπου έχουν εκκενωθεί χιλιάδες κατοικίες.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ρωσικό βέτο για το Κόσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ανοικτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ζήτημα του Κοσόβου άφησε χθες ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία, Αλεξάντερ Αλεξέγιεβ. «Αν η προτεινόμενη λύση δεν είναι αποδεκτή, τόσο από την Πρίστινα όσο και από το Βελιγράδι, τότε η Ρωσία θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο προκειμένου ν’ αποτρέψει την εφαρμογή της», φέρεται να υποστήριξε ο κ. Αλεξέγιεβ, σύμφωνα με ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου. Το Κρεμλίνο, πάντως, δεν επιβεβαίωσε ότι προτίθεται ν’ ασκήσει βέτο.

ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Σ.Α.

Συμφώνησαν για κυρώσεις στο Ιράν

ΠΑΡΙΣΙ. Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία έχουν σχεδόν συμφωνήσει επί του κειμένου ψηφίσματος για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Ο κ. Μπλαζί εκτίμησε ότι «τώρα θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για το θέμα», μετά τη συνάντησή του χθες στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

Πού κρύβονται Κάρατζιτς – Μλάντιτς

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι δύο βασικοί καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράκτο Μλάντιτς, κρύβονται ακόμη στην περιοχή των Βαλκανίων, δήλωσε χθες ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βοσνία, Ντάγκλας Μακ Ελάνεϊ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», είπε, συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ περιμένουν «από τους Βόσνιους πολίτες να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους, όπως βοήθησαν και οι Ιρακινοί για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσεΐν»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή