Αύξηση καρκίνων λόγω παχυσαρκίας

Αύξηση καρκίνων λόγω παχυσαρκίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτοφανής επιδημία παχυσαρκίας των τελευταίων ετών αναμένεται να προκαλέσει δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων καρκίνου, που στη Βρετανία υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις δώδεκα χιλιάδες νέες διαγνώσεις κατ’ έτος, μέχρι το 2010. Η παχυσαρκία, προειδοποιούν οι ειδικοί, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην εμφάνιση του 4% των καρκίνων. Ειδικότερα επηρεάζει την εμφάνιση κακοηθών νεοπλασμάτων στους μαστούς και τη μήτρα, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι συνδέεται και με πληθώρα άλλων μορφών, όπως ο καρκίνος των εντέρων και των νεφρών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ορμόνες που απελευθερώνονται από τα κύτταρα λίπους ευθύνονται για την αύξηση των καρκινογενέσεων.

Βρετανοί ογκολόγοι χρησιμοποίησαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτουμε για την επιδημία παχυσαρκίας για να υπολογίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν καρκίνο εξαιτίας του αυξημένου σωματικού τους βάρους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, στη Βρετανία το 2003 οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι άγγιζαν τα 24,2 εκατομμύρια, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το 2010 ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 14%. Αυτό, λένε οι στατιστικολόγοι της οργάνωσης Cancer Research Uk, σημαίνει ότι ετησίως θα καταγράφονται 1.500 νέα κρούσματα καρκίνου που συνδέονται με το υπερβολικό σωματικό βάρος. Αλλωστε οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υπερβολικό βάρος ευθύνεται για το 3,8% όλων των καρκίνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον καρκίνο η παχυσαρκία θεωρείται ο πιο σημαντικός παράγοντας καρκινογένεσης, που μπορεί όμως να προβλεφθεί και να εξαλειφθεί.

Ο Τιμ Κέι, ειδικός σε θέματα καρκίνου και διατροφής, στην Cancer Research Uk, επισημαίνει ότι η αύξηση των καρκίνων του μαστού και της μήτρας που συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος οφείλονται, πέραν αμφιβολίας, στην αύξηση της παραγωγής οιστρογόνων στον λιπώδη ιστό. «Επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που συνδέουν τον καρκίνο με το βάρος αλλά θεωρούμε ότι τα νέα κρούσματα θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται εφόσον δεν καταστεί εφικτή η επιτυχής αντιμετώπιση της επιδημίας παχυσαρκίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή