ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια αιματηρής ματαιότητας;

Σε μια συνάντηση αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Μπους πλησίασε τον γερουσιαστή Τζέιμς Γουέμπ. «Πώς είναι το παλικάρι σου;» ρώτησε ο κ. Μπους. «Θα ήθελα να τους βγάλουμε από το Ιράκ, κ. πρόεδρε», απάντησε ο κ. Γουέμπ του οποίου ο γιος διακινδυνεύει τη ζωή του σε έναν πόλεμο που επέλεξε ο κ. Μπους. «Δεν σε ρώτησα αυτό», τον διέκοψε ο πρόεδρος, «πώς είναι το παλικάρι σου;» «Αυτό αφορά εμένα και τον γιο μου, κ. πρόεδρε», απάντησε ο κ. Γουέμπ. Μπράβο του. Χρειαζόμαστε ανθρώπους στην Ουάσιγκτον που είναι πρόθυμοι να αντισταθούν στον αρχιτραμπούκο. Δυστυχώς, και μάλλον περιέργως, δεν διαθέτουμε ακόμη αρκετούς. Αυτό που προκαλεί κατάπληξη είναι το πόσο δουλοπρεπείς συνεχίζουν να είναι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέναντι σε έναν πρόεδρο στο τέλος της δεύτερης (και τελευταίας) θητείας του, τον οποίο μάλιστα αποδοκιμάζει το 60% του λαού.

Δείτε τι έγινε στην περίπτωση της διακομματικής επιτροπής Μπέικερ-Χάμιλτον που υποτίθεται ότι θα μας προσέφερε μια «ανεξάρτητη εκτίμηση» της κατάστασης στο Ιράκ. Εφόσον οι αναφορές του Τύπου είναι σωστές, η επιτροπή δεν έκανε τίποτε τέτοιο. Αντιθέτως νέρωσε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις, προσπαθώντας να καταλήξει σε μια πρόταση που ο κ. Μπους δεν θα απέρριπτε εξ αρχής.

Ακόμη και σήμερα, απ’ ό,τι φαίνεται, οι εγκέφαλοι της Ουάσιγκτον δεν μπορούν να αντικρίσουν δύο προφανείς αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι οι Αμερικανοί πολεμάνε και σκοτώνονται στο Ιράκ χωρίς λόγο. Είναι αλήθεια ότι τρομακτικά πράγματα θα συμβούν όταν αποτραβηχτούν οι αμερικανικές δυνάμεις. Ολοι όσοι γνωρίζω συνειδητοποιούν ότι ο εμφύλιος θα ενταθεί αφότου αποχωρήσουμε και ότι πιθανότατα θα ακολουθήσει εθνοκάθαρση που στην πράξη θα χωρίσει τη χώρα σε εχθρικά κομμάτια. Ομως κανείς, ούτε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ όπως αποδείχθηκε, δεν νομίζει ότι προοδεύουμε στο Ιράκ. Οπότε τα ίδια πράγματα που θα συμβούν εάν αποχωρήσουμε σύντομα, θα συμβούν και αν καθυστερήσουμε την αποχώρηση για δύο ή τρία χρόνια. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα θυσιαστούν πολλοί ακόμη Αμερικανοί στην πορεία.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έτσι, εκτός και εάν κάποιος ή κάτι αναγκάσει τον κ. Μπους να αλλάξει τακτική. Πρόσφατα, ο κ. Μπους ρωτήθηκε εάν υπάρχουν κάποια διδάγματα από το Βιετνάμ για τον πόλεμο του Ιράκ. Η απάντησή του: «Θα επιτύχουμε εκτός και εάν τα παρατήσουμε».

Είναι μια παράξενη απάντηση αν αναλογιστούμε την ιστορία του πολέμου στο Βιετνάμ και τα στοιχεία από το Ιράκ, αλλά και πάλι βγαίνει νόημα εάν θυμηθούμε όσα γνωρίζουμε για τον χαρακτήρα του κ. Μπους. Ποτέ δεν είναι πρόθυμος να παραδεχτεί τα λάθη του. Εάν παραδεχθεί την αποτυχία της εκστρατείας στο Ιράκ θα είναι σαν να παραδέχεται ότι διέπραξε το μεγαλύτερο απ’ όλα τα λάθη. Οπότε, ο κ. Μπους θα συνεχίσει να στέλνει τα παιδιά των άλλων να πολεμήσουν στον δικό του πόλεμο. Και πάντοτε θα επιμένει ότι το Ιράκ θα μπορούσε να είναι μια σπουδαία νίκη εάν οι διάδοχοί του διέθεταν την ίδια ατσάλινη αποφασιστικότητα με αυτόν.

Σημαίνουν όλα αυτά ότι είμαστε καταδικασμένοι σε ακόμη δύο τουλάχιστον χρόνια αιματηρής ματαιότητας; Οχι απαραίτητα. Τον περασμένο μήνα ο λαός έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στον κ. Μπους και την πολεμοχαρή πολιτική του. Παραμένει βεβαίως αρχιστράτηγος, αλλά οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο μπορούν να ασκήσουν σημαντική πίεση ώστε τουλάχιστον να αρχίσει η αποχώρηση. Φοβάμαι ωστόσο ότι οι Δημοκρατικοί υπολόγιζαν στην επιτροπή Μπέικερ-Χάμιλτον για πολιτική κάλυψη. Τώρα που κατά τα φαινόμενα η επιτροπή αποδείχθηκε άβουλη, θα ακολουθήσουν και οι Δημοκρατικοί;

Πρωτοβουλίες

ΒΑΓΔΑΤΗ. Δύο πρωτοβουλίες για να σταματήσει η εμφύλια διαμάχη στο Ιράκ ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Νούρι Μαλικί. Η πρώτη αφορά συνέδριο μεταξύ όλων των πολιτικών κομμάτων του Ιράκ στα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη αφορά τη διοργάνωση διεθνούς συνδιάσκεψης στην οποία θα προσκληθούν γειτονικές του Ιράκ χώρες προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.

Χθες ο κ. Μαλικί ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποσταλούν αποστολές σε χώρες της περιοχής, τις οποίες δεν κατονόμασε, και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια προκειμένου η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί, συμβολικά, στο ίδιο το Ιράκ. Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη η ιρακινή κυβέρνηση θα ελέγχει ολόκληρο τον ιρακινό στρατό.