Εντολή στον Τσάβες για διεύρυνση της εξουσίας

Εντολή στον Τσάβες για διεύρυνση της εξουσίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες κυβερνήσει σαν αυτοκράτορας, όπως τον κατηγορούν οι επικριτές του στην Ουάσιγκτον και το Καράκας, τότε θα το κάνει με την πλήρη άδεια της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Βενεζουέλας, όπως έδειξαν οι εκλογές της Κυριακής. Εκλεγμένος για τρίτη φορά στην προεδρία, ο κ. Τσάβες δεν έκρυψε την πρόθεσή του να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του με αλλαγές στη νομοθεσία και τα πρόσωπα. Μίλησε για μια επιθυμία να ενώσει τους οπαδούς του σε ένα πολιτικό κόμμα και να υπερβεί τη νομοθεσία, ώστε να του επιτραπεί να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2020.

Η εξασφάλιση υποστήριξης για τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να μην είναι δύσκολη, σε μια χώρα όπου οι σύμμαχοί του ελέγχουν ήδη το νομοθετικό σώμα και το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς και την κυβέρνηση σε όλα τα κρατίδια εκτός από δύο και όπου ο στρατός, η εθνική εταιρεία πετρελαίου και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και θεσμοί έχουν επανδρωθεί συστηματικά από οπαδούς του Τσάβες.

Αντιμέτωπος σήμερα με μια αναιμική αντιπολίτευση, ο Τσάβες αναμένεται να εντείνει τον έλεγχο του πρωτίστως και κυρίως των ίδιων των οπαδών του, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει, εν τη γενέσει τους, προβλήματα στη διακυβέρνησή του. Με τη νέα θητεία του και τη σταδιακή παρακμή του ήρωά του Φιντέλ Κάστρο, ο Τσάβες μπορεί πράγματι να εδραιώσει τη θέση του ως νέου ηγετικού προτύπου της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική, όπου οι αριστεροί υποψήφιοι κέρδισαν τις προεδρικές εκλογές, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, σε Βραζιλία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα και Βενεζουέλα.

Αν και ο Τσάβες δεν είναι απαραιτήτως ο πιο αντιπροσωπευτικός της εκπρόσωπος, εντούτοις είναι ο ικανότερος να την εκφράσει, ειδικά όταν πρόκειται να κατσαδιάσει τον πρόεδρο Μπους.

Εξαρτάται από το πετρέλαιο

Η θέση του κ. Τσάβες θα συνεχίσει, βεβαίως, να εξαρτάται από τις τιμές του πετρελαίου, το ευπαθές αγαθό στην καρδιά της οικονομίας της Βενεζουέλας. Οι τιμές μπορεί να παραμείνουν υψηλές όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στο Ιράκ και οι αγορές κοιτούν με νευρικότητα τη Μέση Ανατολή. Εν τω μεταξύ, παραδόξως, οι ΗΠΑ παραμένουν ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και ως εκ τούτου συνέβαλαν στην οικονομική στήριξη των φιλοδοξιών του Τσάβες. Παρά το σφιχτό οικονομικό εναγκαλισμό της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ, παραμένουν μεγάλα τα εμπόδια για τη βελτίωση των σχέσεών τους.

Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ανησυχεί για τους θερμούς δεσμούς της Βενεζουέλας με την Κούβα, το Ιράν και τη Συρία. Οι κυβερνήσεις των Μπους και Τσάβες έχουν διαφορετικές απόψεις για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο ημισφαιρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή