Η Πολωνία «δυσκολεύει» τις σχέσεις Ε.Ε. με τη Ρωσία

Η Πολωνία «δυσκολεύει» τις σχέσεις Ε.Ε. με τη Ρωσία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΛΑΧ. Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας αποτέλεσαν το αγκάθι στην τριμερή σύνοδο κορυφής Γαλλίας – Γερμανίας – Πολωνίας, στο Μέτλαχ κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, καθώς ο Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Κατζίνσκι, ήλπιζε ότι θα εξασφάλιζε την υποστήριξη του Ζακ Σιράκ και της Αγκελα Μέρκελ στη διένεξή Βαρσοβίας – Μόσχας. Ωστόσο, η μοναδική αιχμή προς τη Ρωσία στο κοινό ανακοινωθέν των τριών μετά τη συνάντηση ήταν η έκκληση προς την κυβέρνηση Πούτιν να συνδράμει τις έρευνες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης δηλητηρίασης του Λιτβινένκο με πολώνιο, αφού θύμισε έντονα παρόμοιο αίτημα της Μέρκελ προς τη Μόσχα να ερευνήσει την εν ψυχρώ δολοφονία της δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια.

Διαλεύκανση τώρα

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία της Ρωσίας ως στρατηγικού εταίρου και θα προωθήσουμε την ανάπτυξη της μακροπρόθεσμης συνεργασίας με αυτή», επισημαίνεται στο κείμενο. Η Μέρκελ έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα, ώστε να βοηθήσει η ρωσική πλευρά στη διαλεύκανση του θανάτου του Ρώσου κατασκόπου» και υπενθύμισε ότι ανάλογη στάση τήρησε και στην υπόθεση δολοφονίας της Πολιτκόφσκαγια.

Η τριμερής συνάντηση έλαβε χώρα ένα 24ωρο μετά τη διαμαρτυρία του Κατζίνσκι για την υπερβολική εγγύτητα Μόσχας – Βερολίνου, αλλά και δύο εβδομάδες αφότου η Πολωνία μπλοκάρισε τις συνομιλίες για ένα διευρυμένο σύμφωνο συνεργασίας Ρωσίας – Ε.Ε., θέτοντας ως προϋπόθεση την άρση στην απαγόρευση εισαγωγών πολωνικού κρέατος. «Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον αφού προηγουμένως αρθεί το εμπάργκο», σχολίασε ο Σιράκ, ενώ ο Κατζίνσκι δεσμεύτηκε ότι μόλις αντιμετωπιστεί το θέμα του εμπάργκο, θα προχωρήσουν γρήγορα οι συνομιλίες.

Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. τον Ιανουάριο και έχει δεσμευθεί πως θα σώσει το Ευρωσύνταγμα και θα τείνει χείρα συνεργασίας προς τη Ρωσία. Τα σχέδια της Μέρκελ, όμως, είναι καταδικασμένα χωρίς την υποστήριξη της Βαρσοβίας, που είναι καχύποπτη έναντι τόσο της Μόσχας όσο και του Βερολίνου. Την παραμονή της άφιξης του Πολωνού προέδρου στη χώρα, η εφημερίδα Tageszeitung τον παρομοίασε εκ νέου με… ακροδεξιά πατάτα, ένας χαρακτηρισμός που είχε προκαλέσει πριν από λίγους μήνες την έντονη δυσαρέσκεια του Κατζίνσκι.

Εκκληση προς Συρία

Της τριμερούς συνάντησης είχε προηγηθεί το καθιερωμένο τετ α τετ Μέρκελ – Σιράκ, στη διάρκεια του οποίου οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση προς τη Συρία να σταματήσει να παρεμβαίνει στον Λίβανο, ενισχύοντας τις δυνάμεις που απεργάζονται την αποσταθεροποίηση της χώρας, και να βοηθήσει εποικοδομητικά τις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης στη γειτονική της χώρα.

Μέρκελ και Σιράκ διακήρυξαν την υποστήριξή τους προς τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, και κάλεσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη χώρα να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αναζητήσουν τον διάλογο. Τέλος, επισήμαναν ότι μόνο μέσα από την αλλαγή της συμπεριφοράς της μπορεί η Δαμασκός να ελπίζει στην ενσωμάτωσή της στη διεθνή κοινότητα και τη σύναψη ομαλών διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή