Θα δικαστούν για συμμετοχή στις παράνομες πτήσεις CIA

Θα δικαστούν για συμμετοχή στις παράνομες πτήσεις CIA

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Την παραπομπή σε δίκη του πρώην επικεφαλής του SISMI, (των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών), Νικολό Πολάρι καθώς και άλλων 34 ατόμων, ζητεί η εισαγγελία του Μιλάνου. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και 26 Αμερικανοί πράκτορες της CIA καθώς και έξι Ιταλοί πράκτορες. Ολοι κατηγορούνται για την απαγωγή ενός Αιγύπτιου μουσουλμάνου κληρικού, το 2003 από το Μιλάνο. Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, θα είναι η πρώτη που θα αφορά συμμετοχή κατηγορουμένων στις παράνομες μεταφορές υπόπτων για τρομοκρατία, μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές θέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους στον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ενδεικτική των πολιτικών διαστάσεων της υπόθεσης είναι το ότι ο Ρομπέρτο Καστέλι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, εξέφρασε τη στήριξή του στον Πολάρι, τον οποίο χαρακτήρισε «πιστό υπηρέτη του ιταλικού κράτους στον πόλεμο κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας». Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι υπήρξε από τους στενότερους συμμάχους της κυβέρνησης Μπους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Καστέλι τόνισε ότι θα καταθέσει επερώτηση στη βουλή για το πώς η νυν κεντροαριστερή κυβέρνηση Πρόντι σκοπεύει να προστατεύσει όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή κατά της τρομοκρατίας.

Για να φτάσει η υπόθεση των κατασκόπων στο δικαστήριο θα πρέπει προηγουμένως η ιταλική δικαιοσύνη να αποφανθεί αν στοιχειοθετείται. Είναι χαρακτηριστικό ωστόσο ότι ακόμη και οι συνήγοροι υπεράσπισης, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τόνιζαν χθες ότι είναι βέβαιο πως η υπόθεση θα δικαστεί. Βέβαιο επίσης θεωρείται ότι η κυβέρνηση Πρόντι θα δεχτεί πιέσεις για να προωθήσει το αίτημα των ανακριτικών αρχών για την έκδοση των Αμερικανών πρακτόρων.

Μετά από δυόμισι χρόνια ερευνών, οι οποίες προκάλεσαν δυσφορία τόσο στη Ρώμη όσο και στην Ουάσιγκτον, οι εισαγγελείς του Μιλάνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Φεβρουάριο του 2003, ο Χασάν Μουσαφά Οσάμα Νασρ, γνωστός και ως Αμπού Ομάρ απήχθη στο Μιλάνο από πράκτορες της CIA με τη βοήθεια του SISMI. Κατόπιν οι ίδιοι πράκτορες τον οδήγησαν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιταλία και από εκεί τον μετέφεραν στην Αίγυπτο.

Ο Αμπού Ομάρ ο οποίος εξακολουθεί να κρατείται σε φυλακές της Αιγύπτου, ισχυρίζεται ότι υπέστη βασανιστήρια από Αιγύπτιους πράκτορες κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του. Σε περίπτωση δίκης οι Αμερικανοί κατηγορούμενοι θα δικαστούν ερήμην δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να τους παραδώσει στην ιταλική δικαιοσύνη.

Συλλήψεις στην Αίγυπτο

Ερευνα διενεργούν οι γαλλικές ανακριτικές αρχές αναφορικά με τη σύλληψη εννέα Γάλλων στην Αίγυπτο, οι οποίοι φέρονται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις. Πηγές της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας τόνιζαν επίσης ότι το πιθανότερο είναι πως οι συλληφθέντες θα απελαθούν εντός των επόμενων ημερών. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές προκειμένου να διακριβωθεί ποια είναι η κατηγορία που έχει διατυπωθεί εναντίον των εννέα Γάλλων. Την περασμένη Δευτέρα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες -ανάμεσα στους οποίους ένας Αμερικανός, 11 Ευρωπαίοι και άλλοι από αραβικές χώρες- με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή