Καζάνι που βράζει ο Λίβανος

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Αμάλ μετέτρεψαν σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο την κηδεία του νεαρού διαδηλωτή που δολοφονήθηκε την περασμένη Κυριακή από ένοπλους οπαδούς της ενάντια στη Συρία παράταξης του Σάαντ Χαρίρι. Την ίδια στιγμή και ενώ διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει σε πεζοδρόμια και πάρκα της κεντρικής Βηρυτού, ο αρχηγός των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε την κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα ότι ο κίνδυνος διολίσθησης της χώρας στον εμφύλιο πόλεμο είναι πλέον ορατός. Στο μεταξύ, Παρίσι και Βερολίνο κάλεσαν τη Συρία να διακόψει άμεσα την πολιτική του παρεμβατισμού στα εσωτερικά του Λιβάνου. «Η Συρία οφείλει να άρει την υποστήριξη προς τις δυνάμεις που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση του Λιβάνου εάν πραγματικά επιθυμεί την ομαλοποίηση των σχέσεών της με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζεται σε από κοινού ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του αντισυριακού, κυβερνητικού συνασπισμού και της Χεζμπολάχ, καθώς η σιιτική οργάνωση εξακολουθεί ν’ απαιτεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα και τα κρούσματα θρησκευτικής βίας στις συνοικίες της Βηρυτού πληθαίνουν. Φωνάζοντας συνθήματα κατά του φιλοδυτικού Φουάντ Σινιόρα, χιλιάδες σιίτες συμμετείχαν στην κηδεία του 21χρονου υποστηρικτή της Αμάλ, Αχμέντ Μαχμούντ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων σε σουνιτική συνοικία της Βηρυτού την Κυριακή και ενώ επέστρεφε από διαδήλωση κατά της κυβέρνησης. Οι συγγενείς του Μαχμούντ, μάλιστα, περιέφεραν το τυλιγμένο με τα χρώματα της Αμάλ φέρετρο του νεκρού ανάμεσα από πάρκο της κεντρικής Βηρυτού, όπου έχουν στρατοπεδεύσει χιλιάδες οπαδοί της Χεζμπολάχ, της Αμάλ και του χριστιανού αντικυβερνητικού πολιτικού Μισέλ Αούν.

Μετά τη λήξη της νεκρώσιμης ακολουθίας, πάντως, ο πρόεδρος του Ανώτατου Σιιτικού Συμβουλίου του Λιβάνου, σεΐχης Αμπντελαμίρ Κιαμπαλάν, απηύθυνε έκκληση για αποφυγή νέων εκτρόπων. «Οι σιίτες δεν επιτρέπεται να σκοτώνουν σουνίτες ή χριστιανούς και το αντίστροφο», τόνισε ο σεΐχης Κιαμπαλάν.

Εντονη ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων ημερών εξέφρασε και ο αρχηγός των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι τα κρούσματα βίας και το κλίμα πόλωσης μπορεί να επιφέρουν οδυνηρές επιπτώσεις στο στράτευμα. «Η απουσία πολιτικών λύσεων και οι συγκρούσεις μεταξύ θρησκευτικών ομάδων εξασθενούν τις δυνάμεις του στρατού και επηρεάζουν την ουδετερότητά του», φέρεται να επισήμανε ο στρατηγός Σουλεϊμάν στον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα. «Αυτή ακριβώς η εξασθένηση θα καταστήσει αδύνατο τον έλεγχο της κατάστασης από το στράτευμα σ’ όλη την επικράτεια της χώρας», πρόσθεσε. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Σινιόρα, ομάδα νεαρών σιιτών, η οποία επιχείρησε να αποκλείσει με οδοφράγματα την οδική αρτηρία προς τον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού, συγκρούστηκε το βράδυ της Δευτέρας με στρατιωτική περίπολο.

Ερίζουν για τα βιβλία Ιστορίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Παιδείας του Ισραήλ, Γιούλι Ταμίρ, υπέρ της καθιέρωσης χαρτών στα σχολικά βιβλία Ιστορίας που δείχνουν τα σύνορα της χώρας πριν από το 1967. «Δεν μπορείς να υποστηρίζεις ότι διδάσκεις Ιστορία στα παιδιά και ταυτόχρονα να τους αποκρύβεις τα προγενέστερα σύνορα της χώρας στην οποία μεγαλώνουν», δήλωσε η κ. Ταμίρ. «Οι μαθητές που σήμερα δεν γνωρίζουν την προ του 1967 πραγματικότητα, δεν θα κατανοήσουν ποτέ την ουσία της ισραηλινοπαλαιστινιακής διαμάχης», τόνισε η ίδια. Η απόφαση της υπουργού Παιδείας προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του δεξιού Λικούντ και του Συμβουλίου των Εβραίων Εποίκων, οι οποίοι κατηγόρησαν την κ. Ταμίρ για απόπειρα αποπροσανατολισμού των μαθητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή