Κανίβαλοι και… φεμινιστές οι άνθρωποι του Νεάντερταλ

Κανίβαλοι και… φεμινιστές οι άνθρωποι του Νεάντερταλ

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O υποσιτισμός και ο κανιβαλισμός αποτελούσαν μέρος της καθημερινής ζωής του μακρινού μας πρόγονου, του ανθρώπου του Νεάντερταλ που ζούσε στην Ισπανία πριν από 43 χιλιάδες χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, νέες μελέτες δείχνουν ότι στην κοινωνία αυτών των πρωτανθρώπων, άνδρες και γυναίκες κυνηγούσαν πλάι πλάι, γεγονός που σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς οδήγησε και στον αφανισμό του είδους.

Ειδικότερα, οστά και δόντια που βρέθηκαν σε υπόγειο σύμπλεγμα σπηλαίων στην περιοχή Ελ Σιντρόν «μαρτυρούν» πόσο σκληρός ήταν ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στα δόντια αποκάλυψαν αφενός ίχνη υποσιτισμού κατά την παιδική ηλικία που έφτανε μέχρι και την πλήρη ασιτία. Επίσης σε πολλά από τα οστά παρατηρήθηκαν τομές. Οπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences κάποια από τα ανθρώπινα οστά που ανευρέθησαν είχαν αποκοπεί από το σώμα και είχαν σπάσει έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης διαπίστωσε ότι τα διάφορα σημάδια που βρέθηκαν στα οστά μαρτυρούν ότι υπήρχε κάποιος βαθμός κανιβαλισμού μεταξύ των Νεάντερταλ, πρακτική που επέβαλε η ανάγκη επιβίωσης υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή