ΚΟΣΜΟΣ

Μόνιμη βάση στο Φεγγάρι

Μόνιμη βάση στη Σελήνη πρόκειται να οικοδομήσει η NASA μέχρι το 2024, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνει σημαντικά το πρόγραμμα επανδρωμένων αποστολών προς τον Αρη, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας.

Η φιλόδοξη πρόταση των Αμερικανών σηματοδοτεί την έναρξη της νέας φάσης στον αγώνα κατάκτησης του τελευταίου συνόρου του Διαστήματος, που θα αρχίσει μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων το 2010. Ταυτόχρονα, όμως, αποκαλύπτει πλήρη μεταβολή από τις συνηθισμένες έως σήμερα πρακτικές της διαστημικής εξερεύνησης, που ήθελαν βραχύχρονα ταξίδια προς τη Σελήνη.

Σύμφωνα με τη NASA, η διεθνής σεληνιακή βάση θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2020 και ώς το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί και επανδρωθεί. Στον νέο διαστημικό σταθμό οι Αμερικανοί αστροναύτες ή πληρώματα από κράτη θα παραμένουν επί έξι μήνες, προτού επιστρέψουν στον πλανήτη μας. Η NASA, αιτιολογώντας την απόφασή της, αναφέρθηκε σε δύο λόγους που καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία μόνιμης βάσης στον φυσικό μας δορυφόρο. Κατ’ αρχήν είναι απαραίτητη για την αποστολή επανδρωμένων αποστολών στoν Κόκκινο Πλανήτη, ενώ μακροπροθέσμως θα στηρίξει τον πιθανολογούμενο εποικισμό σε άλλους πλανήτες.

Το πρόγραμμα θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν εκτός των Αμερικανών, η Ε.Ε., η Ρωσία και η Ιαπωνία. Ωστόσο, έχει σχεδόν αποκλεισθεί το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κίνας.

Το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της μόνιμης σεληνιακής μας βάσης είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς διαστημοπλοίων, τα οποία θα αρχίσουν να πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις από το 2009. Επανδρωμένες αποστολές θα ξεκινήσουν το 2014. Το 2020 αστροναύτες θα προσεληνωθούν και πάλι στη σεληνιακή επιφάνεια, για πρώτη φορά μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Απόλλων, το 1972.

Νέα διαστημικά σκάφη

Ο διευθυντής του προγράμματος διαστημικής εξερεύνησης της ΝΑSΑ, Σκοτ Χόροβιτς, δήλωσε ότι πρόκειται να σχεδιαστούν δύο νέα εξειδικευμένα διαστημικά σκάφη που θα βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του σταθμού. Πρόκειται για το εξερευνητικό όχημα Ορίων με συνδεδεμένο σεληνιακό όχημα, το οποίο θα μπορεί να προσεδαφιστεί σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξουν οι ειδικοί. «Θα είναι κάτι σαν φορτηγάκι αυτό το σεληνιακό όχημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χόροβιτς. «Μπορείς να τοποθετήσεις εκεί ό,τι θες και να το μεταφέρεις όπου θέλεις. Μπορεί να μεταφέρει τα πληρώματα ή φορτία, ενώ μπορεί να κατευθυνθεί στην επιλεγμένη περιοχή ρομποτικά ή να το καθοδηγήσει όπου θέλει το πλήρωμά τους. Θα διαθέτει, δηλαδή, όλες τις ιδιότητες που αναζητούμε». Η βάση, κατά πάσα πιθανότητα θα οικοδομηθεί στον Νότιο Πόλο της Σελήνης που λούζεται από ηλιακό φως.