Πρώτο «νιετ» στους πράκτορες της Βρετανίας

Πρώτο «νιετ» στους πράκτορες της Βρετανίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενδελεχή έρευνα στα γραφεία και τους υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας στη Μόσχα για τυχόν εύρεση πολωνίου 210 ξεκίνησε από χθες τα χαράματα η αποστολή των τεσσάρων Βρετανών πρακτόρων στη ρωσική πρωτεύουσα, με μοναδικό σκοπό την ανακάλυψη στοιχείων που θα φωτίσουν τη δολοφονία του Λιτβινένκο. Το περιεχόμενο της εν λόγω έρευνας αναμένεται να κινηθεί κάτω από άκρα μυστικότητα, όπως βεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής πρεσβείας, ο οποίος στη λακωνική του δήλωση, αφού σημείωσε πως οι πράκτορες θα παραμείνουν στη Μόσχα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να σχολιασθούν λεπτομέρειες της έρευνας. Οι ρωσικές αρχές, που από την πρώτη στιγμή τόνισαν πως θα παράσχουν στην Αγγλία κάθε λογική βοήθεια, χθες είπαν το πρώτο «νιετ» στο αίτημα των Βρετανών πρακτόρων να συναντήσουν τον πρώην κατάσκοπο Μιχαήλ Τρεπάσκιν, ο οποίος εκτίει ποινή τριετούς φυλάκισης για διαρροή κρατικών μυστικών. Αιτιολογώντας την άρνηση αυτή, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας σωφρονιστικών καταστημάτων Αλεξάντερ Σιντόροφ δήλωσε πως είναι παράλογο να επιτραπεί σε φυλακισμένο για διαρροή κρατικών μυστικών να αποτελέσει πηγή πληροφοριών για εκπροσώπους μυστικών υπηρεσιών άλλης χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ρωσική παροικία του Λονδίνου, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με τον Μπερεζόφσκι, το ξαφνικό ενδιαφέρον για τον Τρεπάσκιν προέρχεται από ισχυρισμούς του Ρώσου ολιγάρχη, ότι ο κρατούμενος διαθέτει πληροφορίες οι οποίες θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης Λιτβινένκο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον μυστηριώδη θάνατο του τελευταίου, νέα θεωρία υιοθετήθηκε χθες από έμπειρους αναλυτές θεμάτων αντικατασκοπίας. Συγκεκριμένα, εικάζεται πως ο Λιτβινένκο πουλούσε την ιδιότητα του έμπειρου πράκτορα σε περιθωριακούς, τρομοκρατικούς και φυσικά πρακτορικούς κύκλους, με αποτέλεσμα στη διάρκεια κάποιας συναλλαγής ή να αθέτησε την υπόσχεσή του ή να έκανε από μόνος του το μοιραίο λάθος. Στο καθαρά πολιτικό σκέλος ξεχειλίζει η οργή της Μόσχας με αφορμή τους υπαινιγμούς της βρετανικής πλευράς ότι οι έρευνες μπορεί να αγγίξουν τους διαδρόμους του Κρεμλίνου. Οπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, είναι απαράδεκτο να επιχειρείται διασύνδεση του προέδρου Πούτιν με τον θάνατο του Λιτβινένκο, επισημαίνοντας πως η υπόθεση αυτή βλάπτει τις σχέσεις Μόσχας -Λονδίνου.

Κύκλοι του Κρεμλίνου έκαναν λόγο για προκλήσεις της Αγγλίας έναντι της Ρωσίας. Υπενθύμισαν, δε, την πριν από 11 μήνες επ’ αυτοφώρω σύλληψη -από κλιμάκιο της FSB- των τεσσάρων Βρετανών στο κέντρο της Μόσχας, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές πέτρες επιδίδονταν σε κατασκοπεία, κάτι που ουδέποτε διέψευσε η Βρετανία. Κι επίσης, ότι στις 4 Αυγούστου καταδικάσθηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση ο πρώην πράκτορας της FSB Σεργκέι Κρίσπαλ, ο οποίος ομολόγησε ότι επί σειρά ετών πουλούσε πληροφορίες στην Μ16.

Η δυσαρέσκεια όμως του Κρεμλίνου αγγίζει και την αδιανόητη πολιτική της κυβέρνησης Μπλερ, η οποία εξακολουθεί να παρέχει καταφύγιο και άσυλο τόσο στον Αχμέντ Ζακάγιεφ, τον εκπρόσωπο Τύπου του νεκρού πλέον τρομοκράτη Μπασάγιεφ, και στον ηθικό αυτουργό εγκλημάτων, τον επίσης καταζητούμενο από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ για κατάχρηση Μπορίς Μπερεζόφσκι. Για τους δύο, ο γενικός εισαγγελέας της Μόσχας Γιούρι Τσάικα δήλωσε -μετά τη συνάντηση με το βρετανικό κλιμάκιο- πως είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχει και τους δύο απέναντί του!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή