ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ «ΝΕΚΡΟ» ΚΕΙΜΕΝΟ

Η Φινλανδία ενέκρινε χθες το Ευρωσύνταγμα

ΕΛΣΙΝΚΙ. Με συντριπτική πλειοψηφία οι βουλευτές του φινλανδικού κοινοβουλίου ενέκριναν χθες το Ευρωσύνταγμα, ένα έγγραφο, το οποίο θεωρείται νεκρό μετά το αρνητικό δημοψήφισμα της Γαλλίας και της Ολλανδίας τον περασμένο χρόνο. Με ψήφους 125- 39 επί συνόλου 200 βουλευτών, η βουλή της φιλοευρωπαϊκής χώρας, η οποία μάλιστα σήμερα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκρινε σκόπιμο να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας προς τις άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το επίμαχο κείμενο. Βεβαίως η υπερψήφιση έχει συμβολική σημασία, δεδομένου ότι και οι 25 χώρες – μέλη πρέπει να εγκρίνουν το Ευρωσύνταγμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ

Βαλκανική προειδοποίηση στην Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.Ηγέτες βαλκανικών κρατών προειδοποίησαν χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η επιβράδυνση της επέκτασης της Ε.Ε. στη νοτιοανατολική Ευρώπη εξαιτίας της «κόπωσης της διεύρυνσης», σε λίγο καιρό θα είναι αδικαιολόγητη και ενδεχομένως να αναστείλει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή. Ο Κροάτης πρόεδρος Στέπαν Μέσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ακριβώς αυτή η επιβράδυνση θέτει εν κινδύνω την ενότητα της Ευρώπης. Η Κροατία, σημειωτέον, βρίσκεται στην κορυφή της σειράς των προς ένταξιν χωρών των Βαλκανίων ύστερα από την έναρξη πέρσι ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά που διεκόπησαν μετά τις διευκρινίσεις των Βρυξελλών ότι θα πρέπει να προηγηθεί η μεταρρύθμιση των οργάνων της Ε.Ε. πριν προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση προς τη διεύρυνση. Η ημερομηνία για την Κροατία από το 2007 έχει μεταφερθεί στο 2010.

ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

Ασθενής ο φυλακισμένος Σέσελι

ΧΑΓΗ Διεθνής ιατρική ομάδα μετέβη χθες στη Χάγη, προκειμένου να εξετάσει τον Σέρβο υπερεθνικιστή, κρατούμενο Βόιτσλαβ Σέσελι στο νοσοκομείο των φυλακών, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας, κάτι που έχει οδηγήσει σε αναβολή της δίκης του ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου. Οι γιατροί αναμενόταν να ζητήσουν από το δικαστήριο να επιτρέψει στον ασθενή Βόιτσλαβ Σέσελι να επιστρέψει στη Σερβία για θεραπεία, δήλωσε ο Γάλλος γιατρός Πατρίκ Μπαριό, ο οποίος επισκέφθηκε τον ασθενή μαζί με Σέρβους και Ρώσους συναδέλφους του. Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου, πάντως, δήλωσε ότι το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί. Ο 52χρονος Βόιτσλαβ Σέσελι κατηγορείται ότι μαζί με τον Μιλόσεβιτς και άλλους εθνικιστές σχεδίαζε τη δημιουργία της «Μεγάλης Σερβίας» κατά τη διάρκεια του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του ’90.

ΕΝΟΠΛΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Ανοιξε πυρ κατά πρεσβείας ΗΠΑ

ΣΑΝΑΑ Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης τραυμάτισαν και συνέλαβαν έναν ένοπλο άνδρα, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Σάναα αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο υπό φρούρηση και αναμένεται να τον ανακρίνουν οι αρχές. Η Υεμένη ενίσχυσε χθες την ασφάλεια περιμετρικά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας και προσέθεσε επιπλέον φρουρούς προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στο κτίριο.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Δίνει υπηκοότητα σε Βάσκους

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η ισπανική κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων εξωτερικών και δικαιοσύνης ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να εξηγήσει σχέδιό της για τη χορήγηση υπηκοότητας σε τέσσερις Βάσκους αυτονομιστές που ζουν σε χώρα της λατινικής Αμερικής με στόχο να μην εκδοθούν στην Ισπανία. Ο ισπανικός Τύπος ανέφερε χθες σε σχετικά δημοσιεύματά του ότι η Βενεζουέλα είχε αποφασίσει να δώσει υπηκοότητα στους Εουχένιο Μπαρουταμπένγκοα, Λορέντζο Αεσταράν, Ρικάρντο Ουρτεάγκα και Μιγκουέλ Αλντάνα. Οι τέσσερις Βάσκοι ζούσαν στη Βενεζουέλα ως πολιτικοί πρόσφυγες. Είναι άγνωστο τι ποινές τους επιφυλάσσονται με βάση το ισπανικό δίκαιο. Τουλάχιστον 30 Βάσκοι έφτασαν στη Βενεζουέλα το 1984 ως πολιτικοί πρόσφυγες ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και αυτήν της Βενεζουέλας. Ορισμένοι μάλιστα παντρεύτηκαν με γυναίκες από τη χώρα και εγκαταστάθηκαν οριστικά εκεί.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

Οχι, σε αλλαγές στην υγεία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ανησυχεί η βρετανική κυβέρνηση για τις αντιδράσεις που προκαλεί η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας που προτείνει. Οπως προκύπτει από κυβερνητικό σημείωμα το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, η Βρετανή υπουργός Υγείας, Πατρίσια Χιούιτ, δέχεται έντονες πιέσεις καθώς είναι οξεία η κριτική για τις περικοπές δαπανών στο σύστημα υγείας στις οποίες προβλέπεται ακόμη και κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων. Η μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, απασχολεί μεγάλο τμήμα της βρετανικής κοινής γνώμης ενώ τα συνδικάτα των επαγγελμάτων της υγείας προειδοποιούν ότι το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που μπορεί να κοστίσει στους Εργατικούς τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 ιστορικών από 30 χώρες θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη το συνέδριο με θέμα το Ολοκαύτωμα, ώστε το ζήτημα να εξεταστεί «χωρίς προκαταλήψεις», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν κ. Μανουχέρ Μοχαμαντί. Ο Ιρανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει το Ολοκαύτωμα «μύθο» και έχει αμφισβητήσει ευθέως ότι σκοτώθηκαν έξι εκατομμύρια Εβραίοι κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και αν συνέβη, γιατί πρέπει να πληρώσουν γι’ αυτό οι Παλαιστίνιοι;» αναρωτήθηκε ο κ. Μοχαμαντί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή