Βρήκαν σαρκοφάγο του Αποστόλου Παύλου

Βρήκαν σαρκοφάγο του Αποστόλου Παύλου

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μία περίτεχνη σαρκοφάγος που φιλοξένησε την σορό του Αποστόλου Παύλου, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι του Βατικανού, θαμμένη κάτω από τη δεύτερη, κατά σειρά μεγέθους, Βασιλική της Ρώμης. Η σαρκοφάγος που χρονολογείται από το 390 μ. Χ. αποτέλεσε τον καρπό ευρύτατων ανασκαφών στην περιοχή, οι οποίες ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο μήνα, ανέφερε ο συντονιστής του προγράμματος της Βασιλικής του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών, όπως ονομάζεται.

«Στόχος της προσπάθειάς μας είναι να αποκαλύψουμε, να φέρουμε και πάλι στο φως της ημέρας, ό,τι απομένει από τον τάφο, έτσι ώστε να μπορεί όποιος θέλει να τον επισκεφθεί και να λατρέψει σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο κ. Φιλίπι. Επί του παρόντος δεν έχει ερευνηθεί το εσωτερικό της σαρκοφάγου, ωστόσο, ο αρχαιολόγος του Βατικανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η σημερινή Βασιλική, υπήρχαν δύο αρχαίες εκκλησίες, που είχαν οικοδομηθεί διαδοχικά ή μία πάνω από την άλλη. Στο ίδιο σημείο, εξάλλου, σύμφωνα με την παράδοση είχε ταφεί ο Απόστολος Παύλος.

Η δεύτερη εκκλησία, οικοδομήθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Θεοδόσιο, κατά τον τέταρτο αιώνα μετά Χριστόν, αφήνοντας τον τάφο ορατό καθώς αρχικώς βρέθηκε πάνω από το έδαφος. Στη συνέχεια βρέθηκε σε μία κρύπτη. Οταν μία πυρκαγιά κατέστρεψε την εκκλησία το 1823, οικοδομήθηκε η βασιλική που στέκεται στο σημείο σήμερα. Η αρχαία κρύπτη σκεπάστηκε με χώματα και επάνω της οικοδομήθηκε το νέο ιερό. Το σύνολο των ευρημάτων θα παρουσιαστούν επισήμως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό την ερχόμενη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή