Διαφώνησαν οι 6 για το εύρος κυρώσεων

Διαφώνησαν οι 6 για το εύρος κυρώσεων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Απέτυχαν εκ νέου οι απόπειρες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας να βρουν κοινή στάση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συνάντηση σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών υπουργείων εξωτερικών στο Παρίσι την Τρίτη κατέληξε σε διαφωνία ως προς την έκταση των κυρώσεων.

Εχουν συμπληρωθεί πάνω από τρεις μήνες από την παρέλευση της προθεσμίας που είχε θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας προς το Ιράν να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου και το μόνο που μπορούσε να πει χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί είναι ότι, με τη μία ή την άλλη μορφή, κυρώσεις θα υπάρξουν. «Υπάρχει ένα ζήτημα ως προς την έκταση των κυρώσεων, αλλά κυρώσεις θα υπάρξουν», είπε ο Ντουστ Μπλαζί.

Η Ρωσία, που διατηρεί σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την Τεχεράνη, διαφωνεί με την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων. «Αν επιβληθούν κυρώσεις από το Σ. Α. προς το Ιράν πρέπει να είναι ρεαλιστικές… και όχι χωρίς χρονικούς περιορισμούς», δήλωσε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. «Αλλιώς ίσως κινδυνεύσουμε να χάσουμε κάθε δυνατότητα πολιτικής ή διπλωματικής λύσης».

Ανυποχώρητη στις θέσεις της η Ρωσία

Η Ρωσία δέχθηκε να σταματήσει η χρηματοδότηση εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά υπήρξε άτεγκτη στην επιβολή κυρώσεων εναντίον προσώπων που μετέχουν στα ανώτατα κλιμάκια της ιρανικής ηγεσίας. Η ρωσική θέση, όπως εκφράστηκε από τον Ιβανόφ, είναι ότι οι αξιωματούχοι στους οποίους σχεδιάζεται να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη δύση είναι οι ίδιοι με τους οποίους αύριο θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία επίσης διαφωνεί να υπάρξει στο ψήφισμα των κυρώσεων δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα επανεξετάσει το θέμα, δέσμευση που θα άνοιγε το δρόμο σε δεύτερο σκληρότερο ψήφισμα.

«Αν υπάρξουν κυρώσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, δεν θα είναι παρά συμβολικές» έγραψε η γαλλική εφημερίδα Μοντ επικαλούμενη διπλωματικές πηγές. «Η Ρωσία όχι απλώς αφαίρεσε τα πιο ουσιώδη σημεία του αρχικού κειμένου των Ευρωπαίων αλλά και σκλήρυνε τη στάση της σε σχέση με τα όσα δήλωνε έτοιμη να αποδεχθεί τον Οκτώβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή