Εκκληση Μπους για πολιτική εκεχειρία με Δημοκρατικούς

Εκκληση Μπους για πολιτική εκεχειρία με Δημοκρατικούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμυντική στάση υιοθέτησε χθες ο κ. Τζορτζ Μπους, υποδεχόμενος τις προτάσεις της επιτροπής και απηύθυνε έκκληση προς τους Δημοκρατικούς για πολιτική εκεχειρία στο θέμα του Ιράκ. Παρότι ο κ. Μπους χαρακτήρισε την έκθεση «σκληρή», υποσχέθηκε ότι θα τη λάβει «πολύ σοβαρά» υπόψη του και ότι θα ενεργήσει «εν ευθέτω χρόνω». «Η χώρα» δήλωσε χθες ο κ. Μπους, «κατά τη γνώμη μου έχει κουραστεί από τις πολιτικές διαμάχες που σημειώνονται στην Ουάσιγκτον και αντιλαμβάνεται ότι σε αυτό το σημαντικό ζήτημα ειρήνης και πολέμου το καλύτερο για τη χώρα είναι η συνεργασία». Παρότι ο κ. Μπους έχει παραγγείλει από το Πεντάγωνο, το υπουργείο Εξωτερικών και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας παρόμοιες εκθέσεις για το Ιράκ, κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτή την έκθεση. Αν και δεν θα συμφωνήσουν με κάθε πρόταση», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος, «ούτε εμείς πιθανότατα θα συμφωνήσουμε με κάθε πρόταση, η έκθεση παρ’ όλα αυτά αποτελεί ευκαιρία να ενωθούμε και να συνεργαστούμε γι’ αυτό το σημαντικό θέμα». Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, απέκλεισε ακόμη μια φορά την πιθανότητα απευθείας συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν για το θέμα του Ιράκ, εκτός και αν η Τεχεράνη σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι Δημοκρατικοί παρότι τόνισαν την αποτυχία της πολιτικής Μπους, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον πρόεδρο προκειμένου να εξευρεθεί μια καλή λύση στο πρόβλημα του Ιράκ. «Η επιτροπή Μπέικερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική του προέδρου στο Ιράκ απέτυχε», δήλωσε η ηγέτις των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Νάνσι Πελόσι. «Εφόσον όμως ο πρόεδρος εννοεί στα σοβαρά την ανάγκη για αλλαγές στο (πρόβλημά του) Ιράκ, οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να συνεργαστούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το συντομότερο δυνατόν». «Από τον πρόεδρο Μπους εξαρτάται η υιοθέτηση των προτάσεων», συμπλήρωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία κ. Χάρι Ριντ. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές απηύθυναν εκκλήσεις για ενότητα και κάλεσαν τους Δημοκρατικούς να συνταχθούν πίσω από τον πρόεδρο Μπους.

«Υποδοχή» σε Ιράκ και Παλαιστίνη

Στο ίδιο το Ιράκ δεν υπήρξε άμεση επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση, ωστόσο πολλοί βουλευτές καταδίκασαν την απειλή για μείωση της αμερικανικής υποστήριξης. «Εάν δεν υποστηρίξουν την κυβέρνηση τότε θα φανεί ότι άλλα κηρύττουν και άλλα κάνουν», δήλωσε ο στενός πολιτικός σύμβουλος του Ιρακινού πρωθυπουργού, κ. Μπασίμ Ριντχά. Αντιθέτως, στην Παλαιστίνη οι συστάσεις της επιτροπής έγιναν δεκτές με ικανοποίηση. «Η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση όλων των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούντ Αμπάς.

Η βρετανική κυβέρνηση που αποτελεί και τον στενότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ χαιρέτισε, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών κ. Μάργκαρετ Μπέκετ, την έκθεση Μπέικερ. Οι εκτιμήσεις της επιτροπής συνάδουν «κατά πολύ» με την άποψη του Λονδίνου για το Ιράκ, τόνισε η κ. Μπέκετ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Τόνι Μπλερ θα βρεθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου θα συζητήσει την έκθεση της επιτροπής με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή