Επιτροπή «σοφών» προτείνει στροφή 180° στο Ιράκ

Επιτροπή «σοφών» προτείνει στροφή 180° στο Ιράκ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζική αναθεώρηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προτείνει η επιτροπή Μπέικερ, των βετεράνων Αμερικανών διπλωματών, αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ, η οποία εδόθη χθες στη δημοσιότητα. Το περιεχόμενο της έκθεσης συνιστά κόλαφο για την πολιτική Μπους και ενδέχεται, σε περίπτωση που υποτίθεται ότι υιοθετηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, να οδηγήσει σε στροφή 180 μοιρών της εξωτερικής της πολιτικής. Η έκθεση των 79 σημείων επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής Μπους στο Ιράκ και επισείει τον κίνδυνο, εάν η αμερικανική κυβέρνηση εμμείνει στις θέσεις της, να γενικευθεί η σύγκρουση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Ιράκ, επισημαίνεται στην έκθεση Μπέικερ, προϋποθέτει τη λήψη, στο άμεσο μέλλον, ουσιαστικών διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ουάσιγκτον σε όλα τα μέτωπα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες εντάσσεται η έναρξη απευθείας διαλόγου και μάλιστα «ουσιαστικού και εκτεταμένου» με το Ιράν και τη Συρία, τους υπ’ αριθμόν ένα εχθρούς των ΗΠΑ, που η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί για την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

Θέματα-κλειδιά

Επιπλέον, η επίλυση της αραβοϊσραηλινής διένεξης καθώς και η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους αποτελεί κλειδί για να αποτραπεί η κατάσταση στο Ιράκ από το να διολισθήσει σε μείζονα περιφερειακή κρίση. Ας σημειωθεί ότι στο ειρηνευτικό σχέδιο για το Παλαιστινιακό, η επιτροπή Μπέικερ ζητεί τη διεξαγωγή συνομιλιών που θα θέσει και το ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων. Ανάλογη κινητικότητα σε διπλωματικό επίπεδο καλείται να επιδείξει η Ουάσιγκτον και στο ζήτημα του Λιβάνου, όπου η πολιτική κρίση συμβάλλει στο να παραμένει έκρυθμη η κατάσταση.

Ας σημειωθεί ότι οι προτάσεις της επιτροπής Μπέικερ κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με τις θέσεις, τις οποίες ανέπτυξε εν μέρει ο εν αναμονή νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά την προχθεσινή ακρόασή του στην ειδική επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας.

Παράλληλα με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, η επιτροπή Μπέικερ ζητεί τη σταδιακή αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι τις αρχές του 2008. Στο Ιράκ προτείνεται να παραμείνουν ταξιαρχίες, οι οποίες θα λειτουργούν ως δύναμη ταχείας αντίδρασης και επίσης πολύ περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες να ενταχθούν στις ιρακινές μεραρχίες ως σύμβουλοι. Στην έκθεση, ωστόσο, δεν ορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων.

Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από 10 βετεράνους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και ο Τζέιμς Μπέικερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας του πατρός Μπους, χαρακτηρίζει πολύ σοβαρή και επιδεινούμενη την κατάσταση στο Ιράκ. Στην έκθεση επισημαίνεται πως περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ θα επιφέρει το χάος και θα έχει αποτέλεσμα την κατάρρευση της εύθραυστης ιρακινής κυβέρνησης. Συνέπεια της κατάρρευσης της κυβέρνησης του Νουρί αλ Μαλίκι θα είναι μια μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστική καταστροφή, την οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι γειτονικές χώρες. Επιπροσθέτως, επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ θα σημάνει νίκη για την προπαγάνδα της Αλ Κάιντα.

Το γεγονός θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα κατά του κύρους και του γοήτρου της Αμερικής στον υπόλοιπο κόσμο, υπογραμμίζουν οι σοφοί της διακομματικής επιτροπής Μπέικερ.

Ενδεικτική των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η δήλωση του Τζέιμς Μπέικερ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία οι προκλήσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Λίγο νωρίτερα, ο πρώην γερουσιαστής Λι Χάμιλτον, ο οποίος επίσης μετέχει στην επιτροπή, είχε τονίσει ότι εύλογα πολλοί Αμερικανοί είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή