Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις του Ρόμπερτ Γκέιτς

Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις του Ρόμπερτ Γκέιτς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΝΤΙ. Σε μια από τις πιο επικίνδυνες γωνιές του Ιράκ, στο σουνιτικό Ραμαντί, οι Αμερικανοί στρατιώτες παρακολούθησαν με ενθουσιασμό χθες τις δεσμεύσεις του νέου υπουργού Αμυνας για αλλαγή στρατηγικής – αν και για τους ίδιους, η αλλαγή θα αργήσει να φανεί, αφού τον Σεπτέμβριο η παραμονή τους παρατάθηκε για ένα εξάμηνο.

Πώς αντέδρασαν οι στρατιώτες

«Ναι, παρακαλώ! Ολοι μας θέλουμε μια αλλαγή στα όσα κάνουμε, γιατί δεν κάνουμε και πάρα πολλά», είπε ο 33χρονος λοχίας Ρόνι Τίοντορ από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. «Είμαστε εδώ 12 μήνες και δεν έχουμε δει πρόοδο» προσέθεσε ο 20χρονος στρατιώτης Ρίτσαρντ Τζόνσον από το Κονέκτικατ, χωρίς να εγκαταλείπει το πολυβόλο του. «Είναι σαν να κρατάς το χέρι ενός παιδιού. Πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις χωρίς να κάνει το παιδί τα δικά του;», είπε ο Τζόνσον από την ταράτσα του φυλακίου του. «Πόσο ακόμα πρέπει να μας πυροβολούν ή να μας τινάζουν στον αέρα;».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των γερουσιαστών, την Τρίτη, ο Γκέιτς κατέστησε σαφές ότι θέλει να βρει αποτελεσματικότερες μεθόδους ειρήνευσης στο Ιράκ. «Συμφωνώ μαζί του. Είναι εκνευριστικό απλώς να καθόμαστε χωρίς να κάνουμε προόδους», είπε ο 28χρονος λοχίας Κρίστοφερ Βιάτσικ από το Μίσιγκαν. Το συμβόλαιό του με τον στρατό λήγει το 2008 και δεν σκοπεύει να το ανανεώσει. «Δεν θέλω να ζήσω τη ζωή μου έτσι», είπε.

Οι προτάσεις της επιτροπής Μπέικερ για αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων ώς το 2008 αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε σε δύο χρόνια, ό, τι και να λένε οποιεσδήποτε συστάσεις», είπε ο 26χρονος στρατιώτης Αϊζενχάουερ Ατουατάσι από την Καλιφόρνια. «Είναι απλά μια ομάδα μελέτης, δεν πρόκειται να επηρεάσει τον πρόεδρο. Δεν βλέπω σημαντικές αλλαγές μέχρι να αρχίσουν οι προεδρικές εκλογές», προσέθεσε ο Βιάτσικ.

Στην Ουάσιγκτον, η επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε αργά την Τρίτη την τοποθέτηση του Γκέιτς στο υπουργείο Αμυνας με ομοφωνία, 24-0. Η τελική φάση της τοποθέτησής του, η συζήτηση και ψηφοφορία από την ολομέλεια της Γερουσίας επρόκειτο να ολοκληρωθεί αργά χθες ή σήμερα.

Ο Γκέιτς ήταν μέλος της επιτροπής Μπέικερ για το Ιράκ και οι προτάσεις που χθες ανακοίνωσε η επιτροπή, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δικές του θέσεις. Η ευκολία με την οποία οι Δημοκρατικοί αποδέχθηκαν την τοποθέτηση του Γκέιτς στο υπουργείο Αμυνας έρχεται σε αντίθεση με τις σκληρές ερωτήσεις που του είχαν υποβάλει όταν πέρασε από ακρόαση για τη θέση του διευθυντή της CIA το 1991.

Τότε υπήρχαν αμφιβολίες, σχετικά με την ενδεχόμενη ενημέρωσή του για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας και για το αν προσάρμοζε τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή